AA
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, dün Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de barış görüşmeleri için bir araya geldi. Karabağ'ın işgalden kurtarılmasının ardından Bakü ile Erivan arasında sağlanan barış müzakereleri detaylı bir şekilde ele aldı.
SINIR TESPİTİ İÇİN TALİMAT
2. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan-Ermenistan arasında yeni bir sayfa açıldı. Bakü'nün önerisiyle barış müzakerelerine başlayan taraflar, Mart 2025'te barış anlaşması metni üzerinde anlaştı. Azerbaycan, anlaşmanın imzalanması için egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik iddialar içeren Ermenistan Anayasası'nın değiştirilmesini ve güncelliğini yitiren AGİT Minsk Grubu'nun feshedilmesini istiyor. Erivan yönetimi de bu taleplere sıcak bakıyor. En son mayıs ayında Arnavutluk'ta bir araya gelen Aliyev ve Paşinyan, BAE'de barış için kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşme, iki kez heyetler arası ve iki kez de baş başa olmak üzere, aralarla birlikte yaklaşık 5 saat sürdü. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, normalleşme süreciyle ilgili tüm konuların çözümünde ikili aracısız müzakerelerin en verimli format olduğu belirtildi. Taraflar, bu çerçevede sonuç odaklı diyalogların devam ettirilmesi konusunda mutabakata vardı. Sınırların belirlenmesi sürecinde kaydedilen ilerlemeleri değerlendiren liderler, bu yönde yürütülen çalışmaların sürdürülmesi için ilgili devlet komisyonlarına gerekli talimatları verdi.
'ZENGEZUR AÇILMALI'
Azerbaycanlı diplomatik kaynaklar da, Abu Dabi'de sınırların belirlenmesi, Zengezur Koridoru'nun açılması ve geliştirilmesi, barış anlaşmasının paraflanması gibi konularda kapsamlı ve derinlemesine görüş alışverişi yapıldığını bildirdi. Yapıcı atmosferde geçen görüşmede, temasların ve müzakerelerin hem çeşitli çalışma grupları, hem de daha üst siyasi düzeylerde davam ettirilmesi konusunda genel mutabakat sağlandığı açıklandı.
RUSYA'DAN SÜRECE TAM DESTEK
Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan arasında doğrudan görüşmelerin başlanmasını memnuniyetle karşıladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "İmzalanması beklenen barış anlaşması, Güney Kafkasya'da öngörülebilirlik, istikrar ve barışı sağlayacak. Bu süreci destekliyoruz" diye konuştu.