''Kadınlarla konuşmayı bilmiyoruz!''

‘Kadınlarla konuşmayı bilmiyoruz, evde kalın' Taliban, “Kadınlar evde kalmalı, en azından şimdilik. Çünkü militanlarımız kadınlarla nasıl konuşulacağını bilmiyor, onlara zarar vermelerini istemeyiz” açıklamasını yaptı.

Taliban, "güvenlik güçlerinin kadınlarla nasıl konuşulacağı konusunda eğitimli olmadığını" belirterek, kadınlara "Bir süre evinizde kalın" çağrısı yaptı. Reuters'in haberine göre, Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, "Güvenlik güçlerimiz kadınlara nasıl davranılacağı ve nasıl konuşulacağı konusunda eğitimli değil. Tam güvenlik sağlanana kadar kadınlardan evde kalmalarını istiyoruz. Bu karar kötü muamele görmelerini engellemek için" dedi. Sözcü, bu kadınların işlerinden çıkarılmayacağını ve maaşlarında kesinti yapılmayacağını söyledi. Taliban, ülkenin kontrolünü ele geçirdikten sonra kadınlara ve kız çocuklarına bazı haklar ve konuşma özgürlüğü vaat ederek daha ölçülü bir imaj yaratmaya çalışıyor.

BİDEN: HAVAALANINA SALDIRI YAPILABİLİR

Taliban'ın Kabil'den uluslararası tahliyeler için 31 Ağustos tarihini uzatmaması Batı'yı telaşlandırdı. ABD dışındaki ülkeler tahliyeleri bu hafta bitiriyor. ABD Başkanı Joe Biden, Kabil havaalanına bir terör saldırısı düzenlenebileceğini uyarısında bulundu. Tehlikenin büyüdüğünü ve Amerikan askerlerinin tümünü 31 Ağustos'a kadar çekme planına bağlı kalacaklarını söyleyen Biden, tahliyeler için eklenecek her bir günün birlikleriiçin riski artırdığını ifade etti. 200 kadar askerin Afganistan'dan çıktığı açıklandı.

'TÜRKİYE'NİN ROLÜNE İHTİYACIMIZ VAR'

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, "Türkiye önemli bir ülke, Türk halkı Müslüman ve kardeş halk. Türkiye ile tarihi, sosyal ve kültürel ilişkilerimiz var" dedi. Vardak, ileride ilişkileri geliştirmek istediklerini, Türkiye ile iletişim içinde olduklarını belirterek Türkiye'nin Afganistan'da ve ülkenin yeniden imarında önemli bir rol oynayabileceğini ve bu role ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

EĞİTİM AÇILIMI

Taliban önceki gün düzenlenen eğitim toplantısına kadın Milli Eğitim Bakan Vekili Rengine Hamidi'yi de davet etti. Toplantıda kızların okumasına izin verilmesi kararlaştırıldı, burka giyme zorunluluğu da kaldırıldı.