Kabil'de devreye CIA girdi! Kaçamayanlara gece operasyonu

CIA'in Afganistan'dan çıkamayan ABD vatandaşlarını kurtarmak için ülke içinde gizli operasyonlar düzenlediği ortaya çıktı. Operasyonlar, gizli Kartal Üssü'nden geceleri düzenlendi.

HABER MERKEZİ

Washington Post gazetesinde yayınlanan "Afgan Amerikalı kadının kaçışı, Kabil kurtarmalarında CIA'in gizli rolünü vurguluyor" başlıklı yazıda Afgan kökenli ABD vatandaşı Shaqaiq Birashk'in hikayesine yer verilerek CIA'in Taliban hakimiyetinin ardından ülkedeki vatandaşları nasıl kurtardığının detaylarına yer verildi. Yazıda operasyonlarla ilgili olan ancak ismi gizlenen beş ABD yetkilisinin bilgilerine de yer verildi. Buna göre CIA, Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'nın yalnızca birkaç kilometre dışında bulunan 'Şahin Üssü' adı verilen özel ve gizli bir noktadan bazen sivil araçlarla bazen de helikopterlerle çıkarak Taliban bölgeleri içinde kalan ABD vatandaşlarını kurtardı. Operasyonlara katılan CIA yetkilileri ülke içerisinde farklı resmi görevler ve kimlikler altında çalıştı. Shaqaiq Birashk'i oturduğu apartmanın köşesinden arabayla gece yarısı alan CIA ajanının ABD Uluslararası Gelişme Ajansı (USAID) bünyesinde bir çalışan olarak gözüktüğü ifade edildi. 2 hafta süren bu kaotik kurtarma çalışmalarında CIA iki operasyon haricinde kendi yetiştirdiği Afganistan Terörle Mücadele güçleriyle ortak hareket etti. Afgan ajanlar bazı durumlarda CIA'in yönlendirmesiyle ABD'li vatandaşları bulundukları evlerden ya da bazı sokak köşelerinden alıp havalimanına kaçırdı.

Shaqaiq Birashk, daha önce anlattığı kurtarılış hikayesinde CIA'den bahsetmemişti.

BOMBA İDDİA! LOUİS ARMSTRONG 'GİZLİ AJAN'DI

Dünyaca ünlü caz müzisyeni Louis Armstrong'un 1960 yılında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Afrika turnesinin kendisinin bilgisi olmadan CIA tarafından Afrika'daki gizli operasyonlar için bir kılıf olarak kullanıldığı öne sürüldü. 'Beyaz Kötülük' kitabının yazarı olan Susan Williams, "Armstrong CIA için aslında bir Truva Atı'ydı. Kullanıldığını bilseydi, dehşete düşerdi" dedi.

Kabil Uluslararası Havalimanı'nda kadınlar eski görvlerine döndü.

KADINLAR İŞE DÖNÜYOR

Kabil Havalimanı'nın kadınlar dahil tüm çalışanlarının, Taliban'ın çağrısı üzerine işlerine geri dönmeye başladığı belirtildi. Havalimanının kadın çalışanlarından biri olan Zahra Amiri, Tolo News televizyonuna açıklamasında, "İşe dönmemizi istemelerine sevindik. Artık hükümetin maaşlarımızı ödemesini istiyoruz" ifadesini kullandı.