Japonya'da Cadılar Bayramı krizi

Tokyo'nun Shibuya bölgesinin belediye başkanı, salgın sonrası turistlerin geri dönüşünün kaotik kalabalıklara ve geçen yıl Seul'de yaşanan ölümcül olay gibi kalabalıkların ezilmesine yol açabileceğinden korkarak, Cadılar Bayramı partilerine katılanlardan bu yıl sokaklarından uzak durmalarını istedi.

Aksam.com.tr

Perşembe günü bir basın toplantısı düzenleyen Bay Ken Hasebe, "Bu yıl Shibuya'nın Cadılar Bayramı için uygun bir yer olmadığını tüm dünyaya açıkça ilan ediyoruz," dedi.

İnsanların 31 Ekim civarındaki kutlamalar için bölgede toplanmaktan kaçınmaları gerektiğini ve istasyon yakınlarında alkol içmenin o tarihlerde birkaç gün boyunca yasaklanacağını söyledi. Bölgedeki mağazalardan da içki satışlarını kısıtlamaları istenecek.

Japonya'nın on yılı aşkın bir süre önce Cadılar Bayramı geleneklerini benimsemeye başlamasıyla birlikte, ünlü yaya geçidi de dahil olmak üzere Shibuya sokakları kostümlü gençlerin gayri resmi parti mekanı haline geldi.

Partiye katılanların sayısı arttıkça, içki ve vandalizmle ilgili şikayetlerle birlikte yetkililer güvenliği artırmaya başladı. Pandemi yıllarında büyük toplantılar engellendi ve son Cadılar Bayramlarındaki kalabalıklar, yaklaşık 40.000 kişinin katıldığı ve bazılarının bir aracı devirdiği için tutuklandığı 2019'a göre daha küçük ve daha sessizdi.

Japonya'nın Covid ile ilgili sınır kısıtlamalarını tamamen kaldırmasından bu yana ilk Cadılar Bayramı olması nedeniyle kalabalıkların güvenliğine ilişkin endişeler bu yıl özellikle yüksek.

Yabancı ziyaretçilerin geri dönüşü de bazılarının aşırı turizm olarak gördüğü endişelere yol açtı. Japonya Ulusal Turizm Örgütü'ne göre Ağustos ayında yaklaşık 2,2 milyon kişi Japonya'yı ziyaret ederek pandemi öncesi seviyelere yaklaştı.