Japonya'da 1984 'te okyanusa bırakılmıştı... Şişe içindeki mektup Hawaii'de ortaya çıktı

ABD'nin Hawaii eylaetinde 9 yaşındaki bir kız içinde mühürlenmiş mektup bulunan bir şişe buldu. 1984'te Japonya'da Miyakejima Adasından akıntıya bırakılan şişe kilometrelerce yol katederek buraya ulaşmıştı. Şişenin öğrenciler tarafından deney amaçlı olarak okyanusa bırakıldığı anlaşıldı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Japonya'daki lise öğrencilerinin bir deneyin parçası olarak okyanusa bırakmasından 37 yıl sonra Hawaii'ye ulaştı. 9 yaşındaki bir kız tarafından keşfedilen şişede "Okyanus akıntısı araştırması" başlıklı mesaj yer alıyordu.

Aksam.com.tr'nin CNN International'dan aktardığı habere göre, öğrenciler tarafından yazılan mesajın olduğu cam şişe 1984'te okyanus akıntılarına yönelik bir okul projesinin parçası olarak batı Japonya'daki Miyakejima Adası yakınlarındaki Kuroshio Akıntısı'na salındı.

İçindeki mühürlenmiş, Temmuz 1984 tarihli mektupta şişeyi bulanın okula, Choshi Lisesi'ne iade etmesi istendi.

Hawaii'de yerel medyaya da yansıyan olayda, 9 yaşındaki Abbie Graham, şişeye rastladığında Hawaii'nin Hilo kenti yakınlarındaki bir plajda aile ziyaretindeydi.

Haberler üzerine okuldan yapılan bir basın açıklamasında, okyanus akıntıları araştırmasının bir parçası olarak 1984'te 450 ve 1985'te 300 şişe daha piyasaya sürdüğünü söyledi. Okul, bunun 2002'den beri bulunan tek şişe olduğunu ekledi.

Deneyden elde edilen diğer 51 şişe, ABD'nin Washington eyaletinde, Kanada'da, Filipinler'de ve Orta Pasifik'teki Marshall Adaları'nda bulunmuştu.

1984 yılında okulun bilim kulübüne üye olan Mayumi Kanda, şişenin bu kadar uzun süre sonra yeniden ortaya çıkmasına şaşırdığını söyledi. Haberlerin "lise günlerimin hatırasını canlandırdığını" söyledi.

Choshi Lisesi, öğrencilerinin Abbie'ye mektubu geri verdiği için ona teşekkür etmek için yazmayı planladığını söyledi.