Japonya ikinci parti Fukuşima atık suyunu serbest bırakmaya başladı

Tokyo arıtılmış suyun herhangi bir sağlık riski oluşturmadığında ısrar ederken, Çin salınımı defalarca eleştirdi ve tüm Japon deniz ürünleri ithalatını yasakladı.

Aksam.com.tr

Japonya, Fukuşima nükleer santralinden ikinci parti arıtılmış atık su salmaya başladığını açıkladı.

Bir TEPCO sözcüsü su tahliyesinin Perşembe günü saat 10:18'de (0118 GMT) başladığını söyledi.

Bu, Japonya'nın 2011 yılında tsunaminin tesisi vurmasından bu yana biriken 1.34 milyon ton atık suyun bir kısmını serbest bırakmaya başladığı 24 Ağustos'taki ilk deşarjı takip ediyor.

Japonya arıtılmış suyun sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmediğinde ısrar ederken -ki bu görüş BM'nin nükleer gözlemcisi tarafından da destekleniyor- Çin salınımı defalarca eleştirdi ve tüm Japon deniz ürünleri ithalatını yasakladı.

İlk aşamada 11 Eylül'de sona eren salımda olduğu gibi, ikinci aşamada da yaklaşık 7,800 ton suyun boşaltılması bekleniyor.

TEPCO, atık suyun trityum hariç tüm radyoaktif elementlerden arındırıldığını ve bunun da güvenli seviyelerde olduğunu söyledi.

Hükümet sözcüsü Hirokazu Matsuno Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "İlk salımın planlandığı gibi ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildiği teyit edildi" dedi ve herhangi bir anormallik tespit edilmediğini vurguladı.

Matsuno, hükümetin "izleme verilerinin sonuçlarını hem yurt içinde hem de yurt dışında son derece şeffaf bir şekilde iletmeye devam edeceğini" söyledi.