Japonya Dışişleri Bakanı Çin’i ziyaret etti

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Çin ile diplomatik ilişkileri güçlendirmek ve bölgesel sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunmak için planlanan 2 günlük Pekin ziyaretine bugün başladı.

Bu, Japonya’nın eski Dışişleri Bakanı Fumio Kishida’nın 2016’daki Pekin temaslarından bu yana Tokyo yönetiminden Çin’e dışişleri düzeyinde düzenlenen ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

Şark'ul Avsat'ın haberine göre Kono’nun ziyareti, Doğu Çin Denizi’nde Japonya’nın Senkaku, Çin’in de Diaoyü diye adlandırdığı ve Japonya tarafından yönetilen tartışmalı ada ve adacıklarla ilgili gerginliğin tırmandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Japonya Dışişleri Bakanlığı Kyodo, haber ajansına yaptığı açıklamada, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile gerçekleştirdiği toplantıda Kuzey Kore krizinin yanı sıra Japonya, Çin ve Güney Kore arasında yapılacak üçlü zirvenin ana gündem maddelerinin de ele alındığını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, dün yaptığı açıklamada “Çin ile Japonya arasındaki ilişkiler, çeşitli zorluklara rağmen gelişme ve ivme kazandı” ifadelerini kullandı.