Japon şirketten devrim: Sıfırdan diş çıkartmayı başardılar

Japon bir ilaç şirketinde yeni dişlerin çıkmasını sağlayan bir ilaç geliştiriliyor ve bir yıldan kısa bir süre içinde klinik deneylere başlanması umuluyor. Diş çıkarma projesi diş yapıları insanlara benzeyen gelinciklerde başarıyla gerçekleştirildi.

Aksam.com.tr

Toregem'in ilacı diş büyümesini sağlamak için "USAG-1 proteinini" etkisiz hale getiriyor

Şirket, önceliğinin genetik nedenlerle dişleri büyümeyen insanları tedavi etmek olduğunu söylüyor

Ekip, ilacın gelecekte dişlerini kaybedenlere de yardımcı olmasını istiyor

Kyoto Üniversitesi tarafından finanse edilen Toregem Biopharma, ağızda büyümeyi baskılayan ve "diş tomurcuklarının" gelişmesini durduran proteini inhibe eden bir antikor ilaç geliştirdi.

Ekip, ilacı 2018'de insanlara benzer şekilde hem süt hem de kalıcı dişlere sahip olan gelinciklere başarıyla uyguladı.

Temmuz 2024'te insanlar üzerindeki denemeleri görmek ve ilacın 2030'a kadar piyasada olmasını istiyorlar. Şirket ayrıca dişlerinin bir kısmı ya da tamamı olmadan doğan çocuklar üzerinde ikinci bir klinik deney yapmayı planlıyor.

Toregem'in başkanı Honoka Kiso, şirketin web sitesinde gençken bir kemik hastalığı nedeniyle dişlerini kaybettiğini yazdı.

"Hastalığımın nedenini ve kaybettiğim dişleri nasıl yenileyebileceğimi araştırmak istedim" dedi.

"Toregem Biopharma ilk olarak genetik nedenlerden dolayı kalıcı diş tomurcukları gelişmeyen doğuştan diş kaybı olan hastaları tedavi etmeyi umuyor.

"Nihai hedefimiz, kendi dokularından elde edilen dişlerin büyümesi için gelişmiş ve bilimsel olarak yönlendirilmiş klinik çözüm sunmaktır." diye de ekledi.