İtirazlara kulak tıkadılar... İsrail Refah'ta soykırımda kararlı

Dünyanın gözü önünde Gazze'de soykırım yapan İsrail, 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a saldırı için hazırlığa başladı. Yedek askerler göreve çağrılırken, Refah dışına 10 bin çadır kurulması planlanıyor.

AA

7 Ekim'den bu yana Gazze'de 33 bin 843 kişiyi katleden İsrail, 1,5 milyon Filistinlinin 'güvenli' diye sığındığı Refah kentine saldırı yapmaya hazırlanıyor. Refah'a saldırı yeni bir katliam olur tepkilerine rağmen, önceki gün toplanan İsrail savaş kabinesi Refah'a saldırmak için iki tugay yedek askeri göreve çağırdı. İsrail Devlet Televizyonu KAN da ordunun önümüzdeki 2 hafta içinde Refah dışında 10 bin çadır kuracağı iddia etti.

EK ÇADIR SİPARİŞİ VERİLDİ

Haberde ayrıca, 30 bin ek çadırın satın alma aşamasında olduğu, bunların da aynı bölgeye daha sonra kurulacağı kaydedildi. Çadırların kurulmasına ilişkin takvime bakıldığında Filistinlilerin Refah'tan tahliye edilmesi sürecinin uzun süreceği belirtildi.

TAHLİYE TOPLANTISI YAPILDI

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Refah'a yönelik kara saldırısı öncesinde, bölgedeki sivillerin Gazze'nin başka bölgesine gönderilmesine ilişkin toplantı düzenledi. Toplantıda, bölgeye yemek ve tıbbi malzeme ulaştırma yöntemlerinin genişletilmesi konuları ele alındı.

GAZZE'DEN DAHA KÖTÜ OLUR

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İspanya Direktörü Raquel Marti, İsrail'in Refah'a bir saldırı başlatması halinde Gazze'de yaşanandan çok daha büyük bir katliam olacağını söyledi. Marti, çadırlardaki yaşamın sağlıksız koşullarda olduğunu, İsrail'in su kesintisi yapmasından ve kirli suyun kullanılmasından dolayı 300 binden fazla kişinin sağlık sorunları yaşadığını kaydetti.

KATLEDİP TOPLU MEZARA GÖMMÜŞLER

İsrail ordusu, 2 hafta boyunca abluka altında tuttuğu Şifa Hastanesi'nde öldürdüğü onlarca Gazzeliyi toplu mezarlara gömdü.

İsrail ordusunun baskın düzenleyerek 2 hafta boyunca yüzlerce Filistinliyi öldürdüğü ve harabeye çevirdiği Gazze kentindeki Şifa Hastanesi avlusunda toplu mezar bulundu. Gazze'deki hükümetin medya ofisinin yayımladığı videoda, İsrail askerlerinin baskın yaptığı Şifa Hastanesi'nde yapılan çalışmalara yer verildi. Videoda konuşan Sağlık Bakanlığı Acil Durum Komitesi Üyesi Mutasım Salah, "Şifa Hastanesi'nde ilk toplu mezar, hastanenin ön bahçesinde gömülü 10 cenazenin bulunmasının ardından ortaya çıktı. Bulunan cenazelerin bir kısmı çürümüş durumda, bir kısmı da vücut parçalarından ibaret ve bazı cesetler kadınlara ait" ifadesini kullandı.

KUZEYE GİTMEYİN BİLDİRİSİ

7 Ekim'den bu yana süren saldırılarda bölgede taş üstünde taş bırakmayan İsrail, yeni saldırı sinyali verdi. Bu kapsamda Gazzelilere, işgal altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyine gidilmemesi yönünde uyarı yapıldı. İsrail uçaklarının havadan attığı broşürlerde, Gazze Şeridi'nin kuzeyinin 'güvenli olmadığı' ve bölge sakinlerinin bu bölgeye gitmemesi gerektiği uyarısı yer aldı. İsrail Gazze'de yerinden ettiği 1,5 milyon Filistinliyi "güvenli bölge" olduğunu iddia ettiği Güney'deki Refah kentine yerleşmeye zorladı. İsrail şimdi de Refah'a saldırı düzenlemek için çalışma yapıyor.