Milano’daki San Raffaele Hastanesi’nde Kovid-19 tedavisi gören 402 kişiye, hastane tedavilerinden bir ay sonra psikiyatrik semptomlarını belirlemek amacıyla klinik muayene ve anket yapıldı. Yaş ortalaması 57,8 olan bu kişilerin yüzde 55’inin en az bir psikopatolojik bozukluk yaşadığı tespit edildi. Hastane tedavisinden bir ay sonra Kovid-19 hastalarının yüzde 42’si kaygı bozukluğu, yüzde 40’ı uykusuzluk, yüzde 31’i depresyon, yüzde 28’i travma sonrası stres bozukluğu, yüzde 20’si obsesif kompulsif bozukluk belirtileri gösterdi.
KADINLARDA YÜKSEK
Geçmişte psikiyatrik rahatsızlık yaşamış olan Kovid-19 hastalarında bu belirtiler daha yüksek oranda görüldü. Psikopatolojik bozukluk belirtileri, kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek seviyede bulundu. Araştırmacılar, bu psikolojik etkilerin bağışıklık sisteminin virüse verdiği tepkiyle de bağlantılı olabileceğini belirtti. Enflamasyon düzensizliği görülen hastalıkların, psikiyatrik rahatsızlıklarla bağlantısının daha detaylı araştırılması çağrısı yapıldı.
GERÇEK SAYI 6 KAT FAZLAYMIŞ
İtalya’da Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı antikor testleri, ülkede gerçek vaka sayısının yaklaşık 1,5 milyon olduğunu ortaya koydu. Bu da resmi verilerin 6 katına tekabül ediyor. Mayıs-temmuz ayları arasında ülke genelinde 64 bin 660 kişiye antikor testi yapıldı. Test sonuçları, 1 milyon 482 bin kişinin antikor geliştirdiğini ortaya çıkardı. İtalya’da son vaka sayısı 248 bin 229’a ulaştı.