İsveç'te Kur'an yakılmasının ardından çatışmalar devam ediyor

ABC News'in haberine göre Malmö polisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada kendilerine taş yağdırıldığını ve bir yeraltı garajı da dahil olmak üzere düzinelerce aracın ateşe verildiğini belirterek Pazar günü başlayan ve gece boyunca süren olayları şiddetli bir isyan olarak tanımladı.

Aksam.com.tr

Polis, çatışmaların İslam karşıtı bir aktivist olan Salwan Momika'nın Pazar günü bir Kuran kopyasını yakması ve öfkeli bir kişinin onu durdurmaya çalışması üzerine başladığını söyledi. En az üç kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Aksam.com.tr'nin ABC News'ten çevirdiği habere göre, Pazartesi günü erken saatlerde Malmö'nün geçmişte benzer çatışmalara sahne olan Rosengard mahallesinde çoğunluğu gençlerden oluşan bir kalabalık lastik ve molozları ateşe verdi ve bazıları elektrikli scooter, bisiklet ve bariyerler fırlattı. Kur'an yakılmasını kınayan çeşitli pankartlar taşındı.

Geçtiğimiz aylarda Iraklı bir mülteci olan Momika, çoğunlukla Stockholm'de düzenlenen bir dizi İslam karşıtı protestoda Kur'an nüshalarına saygısızlık yaptı. İsveç polisi ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek Momika'nın eylemlerine izin verdi.

Kur'an yakma eylemleri Müslüman ülkelerde öfkeli protestolara, İsveç diplomatik misyonlarına saldırılara ve Müslümanlardan gelen tehditlere yol açtı. İsveç'teki Müslüman liderler hükümete Kur'an yakma eylemlerini durdurmanın yollarını bulması çağrısında bulundu.

İsveç son dine hakaret yasalarını 1970'lerde yürürlükten kaldırdı ve hükümet bu yasaları yeniden yürürlüğe koyma niyetinde olmadığını söyledi.