İsveç'te çete savaşları: Başbakan askerden yardım istedi

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, bu ay şimdiye kadar en az 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı dalgasının ardından çete şiddetini durdurmanın yollarını görüşmek üzere İsveç silahlı kuvvetleri başkanı ve polis komiseriyle görüşmeler yapacağını açıkladı.

Aksam.com.tr

Al-Jazeera'nin haberine göre Kristersson, Cuma günü silahlı kuvvetlerin başkomutanı ve ulusal polis komiseriyle bir araya gelerek "silahlı kuvvetlerin suç çetelerine karşı çalışmalarında polise nasıl yardımcı olabileceğini" araştıracağını söyledi.

Kristersson Perşembe günü televizyonda nadiren yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında "İsveç daha önce hiç böyle bir şey görmedi" dedi.

"Avrupa'da başka hiçbir ülke böyle bir şey görmüyor" dedi.

Çarşamba günü Stockholm'de meydana gelen ayrı silahlı saldırılarda iki kişi ölmüş, Perşembe günü erken saatlerde Uppsala'da bir eve yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 20'li yaşlarında bir kadın hayatını kaybetmişti.

Kristersson konuşmasında "İsveç için zor bir dönemden geçiyoruz" dedi.

"25 yaşında bir kadın dün gece tamamen sıradan bir akşamda yattı ama bir daha uyanamadı" dedi.

"Çeteleri avlayacağız, çeteleri yeneceğiz" diye ekledi.

Ordunun İsveç'in çete sorunuyla mücadelede hangi sıfatla yer alacağı hemen belli olmadı ancak daha önceki öneriler, suçla mücadeleye daha fazla kaynak ayırmak için askerlerin koruma görevlerini polisten devralmasına odaklanmıştı.

Ordunun suçla mücadeleye dahil olması İsveç için son derece alışılmadık bir adım olmakla birlikte, bu ay ülke genelinde aralarında gençlerin ve masum görgü tanıklarının da bulunduğu neredeyse bir düzine kişinin hayatına mal olan çete şiddetinin ciddiyetinin altını çiziyor.

Polis İsveç'te yaklaşık 30,000 kişinin doğrudan çete suçlarına karıştığını ya da bu suçlarla bağlantısı olduğunu tahmin ediyor. Şiddet, büyük kentsel alanlardan daha önce şiddet suçlarının nadir görüldüğü küçük kasabalara da yayıldı.

Ulusal Polis Komiseri Anders Thornberg yaptığı açıklamada "İsveç'teki suç çatışmaları ülkenin güvenliği ve emniyeti için ciddi bir tehdit oluşturuyor" dedi.

İsveç'te geçen yıl 60'tan fazla kişi silahlı saldırılarda hayatını kaybetti ve bu rakam kayıtlardaki en yüksek rakamdı. Bu yıl da aynı ya da daha kötü olma yolunda ilerliyor. İsveç medyası şiddet olaylarındaki son artışı Foxtrot şebekesi olarak bilinen bir suç çetesinin rakip fraksiyonları arasındaki kan davasına bağladı.

Bu haftanın başlarında İsveç'in orta kesimlerindeki konutlarda meydana gelen iki güçlü patlama en az üç kişinin yaralanmasına ve binaların hasar görmesine neden oldu.

Kristersson'un merkez sağ hükümeti geçen yıl suça karşı sertleşme vaadiyle iktidara geldi ancak şu ana kadar şiddeti engelleyemedi.

Hükümet ve sol muhalefet bu durumdan kimin sorumlu olduğu konusunda karşılıklı suçlamalarda bulunuyor.

Muhalefet hükümetin ülkeyi daha az güvenli hale getirdiğini söylerken Kristersson suçu bir önceki hükümetin "sorumsuz göç politikaları ve başarısız entegrasyonuna" yükledi.

İsveç uzun süre Avrupa'da Almanya ile birlikte liberal göç politikaları ve Orta Doğu ve Afrika'dan yüz binlerce sığınmacıyı kabul etmesiyle öne çıktı.

İsveç o zamandan bu yana artan suç seviyeleri ve diğer sosyal sorunları gerekçe göstererek göç seviyelerini keskin bir şekilde kısıtladı.