İşte Ege'deki askeri işgal... Asıl tehdit adaları silahlandıran Atina

Tehdit altında olduğu yalanına sığınan Atina kendi saldırganlığını örtmek için uluslararası anlaşmaları ihlal ederek adaları silahlandırıyor.

Yunanistan, Doğu Ege adalarının silahlandırıldığına ilişkin açıklamaları reddetmeyerek, bunun kendini savunma hakkı olduğunu ileri sürüyor. Lozan ve Paris antlaşmalarına göre ise, halihazırda silahlandırılmış olan Semadirek, Limni, Midilli, Sisam, Sakız, İpsara, Ahikerya, Batnoz, İleriye, Kelemez, İstanköy, İleki, Kerpe, Sömbeki, Rodos ve Meis'in askerden arındırılması gerekiyor. Yunanistan, adalar üzerindeki egemenlik hakkının, adaların gayri askeri statüsüyle ilgisi olmadığını ileri sürüyor. Yunanistan, 1993'te Uluslararası Adalet Divanı'nın zorunlu yargı yetkisini kabul ederken, "ulusal güvenlik çıkarları" ile ilgili askeri önlemlerden kaynaklı hususlara ilişkin olarak zorunlu yargı yetkisine çekince koymuştu. Yunanistan, bu şekilde adaların silahlandırılmasına ilişkin bir tartışmanın Uluslararası Adalet Divanı'na gitmesini engellemeyi hedeflerken, bu durum, Yunanistan'ın anlaşma yükümlülüklerini ihlal ettiğinin Atina tarafından zımnen kabul edildiğini ortaya koymuştu. Yunanistan, BM'ye Mayıs 2021'de gönderdiği mektupta da Atina'nın, Türkiye'nin konudaki görüşlerini tamamen reddettiğini bildirdi. Mektupta, "Yunanistan'ın bu adalar üzerindeki egemenliğinin sorgulanma hukukun temel prensiplerine aykırıdır" ifadesi yer aldı.

MERİÇ SINIRINA TANKSAVAR HENDEĞİ

Yunanistan'ın Türkiye–Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri kıyısına tanksavar hendekler kazmaya başladığı ve uzunluğunun 135 kilometre olduğu belirtildi. Tanksavar hendeğin genişliğinin 32 metre ve derinliğinin ise 7 metre olduğu öğrenildi. Yunanistan'ın bu askeri hareketlilikle olası bir sıcak çatışmada Türkiye tarafından kara kuvvetlerinin Yunanistan tarafına geçmesinin engellenmesinin hedeflendiği öne sürüldü.

NAMLULARI TÜRKİYE KIYILARINA ÇEVRİLMİŞ

Türkiye'nin BM Nezdindeki Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu imzasıyla, Genel Sekreter Antonio Guterres'e hitaben yazılan mektupta, "Yunanistan, Ege ve Akdeniz'deki adaların silahsızlandırılması konusunda ilgili anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir" ifadesi kullanılmıştı. Mektupta, aralarında Meis adasının da bulunduğu söz konusu adaların Türkiye ana karasına yakınlığına vurgu yapılarak silahlandırılmasının Türkiye'nin güvenliğine ciddi tehdit oluşturduğunun altı çizilmişti.

CHP'Lİ ERALP YUNANİSTAN'I SAVUNDU

Türkiye'de daha önce üst düzey diplomatik görevlerde bulunan ve geçtiğimiz yıl CHP'ye üye olan emekli büyükelçi Yalım Eralp, Yunanistan'ı savundu. Eralp, adaların silahlandırılmasına ilişkin, "Bu adaların egemenliği şartlı değil. Böyle bir şey yok. 3 milin üstündeki adalar, Yunanistan'ın... Türkiye bunu yıllarca kabul etti. Bunu tehlikeye sokmak Türkiye'yi mütecaviz (saldırgan) bir devlet durumuna düşürür" dedi. Ayrıca Eralp'ın sözlerini sayfalarına taşıyan Yunan basını, "Eski Türk büyükelçi de Yunanistan'a hak veriyor" dedi. Yalım Eralp, geçtiğimiz yıl CHP'ye üye olmuştu. Eralp'e parti rozetini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu takmıştı.

Yalım Eralp 2021 eylül ayında Kılıçdaroğlu ve Canan Kaftancıoğlu'un katıldığı törenle CHP'ye üye oldu.