İsrail’i boykot kampanyası küresel çapta güçleniyor

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan raporlar birçok ülkede İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki öldürme politikasına karşı protestolarda ve boykotlarda artış olduğunu ortaya koyuyor.

Raporlara göre birçok Batılı ülke, İsrail konusunda çok dikkatli davranıyor. Özellikle son iki hafta içerisinde İsrail askerlerince açılan ateş sonucunda onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını gösteren videolar nedeniyle İsrail’in politikalarına yönelik memnuniyetsizliklerini de gizlemiyor.

Raporlar, Avrupa’nın farklı bölgelerinde birçok aktivistin İsrail’i boykot etme çağrısı yaptığına, özellikle de üniversitelerde ‘İsrail’e karşı düşmanca faaliyete tanık olmayan tek günün bile geçmediğine’ dikkat çekildi. Aynı şekilde raporlar, ‘İsrail’i İsrail’den korumak için’ sloganı altında faaliyetlerini yürüten Amerikan Demokrat Parti’den ve liberal çevrelerden birçok siyasi güç tarafından yeni bir iklimin oluşturulduğunu gözler önüne serdi.

İtalya’nın en büyük yedinci şehri olan Bologna’da belediye meclisi, uluslararası kanunlarda görüldüğü üzere İsrail’in Filistin halkının haklarını ihlal etmekten sorumlu tutulması için somut önlemler almaya karar verdi. Uluslararası Af Örgütü’ne göre konuya dair sunulan öneride İtalyan hükümeti ve Avrupalı kuruluşlara ‘İsrail’e silah ve askeri teçhizat tedarikini askıya alma’ çağrısı yapıldı. Söz konusu öneri 23 evet ve 6 çekimser oyla kabul edildi. Birkaç gün önce de Pisa’daki San Giuliano Terme Belediye Meclisi, İtalya Parlamentosu’na ‘İsrail ile olan tüm askeri ilişkileri ve savaş malzemeleri ticaretini sonlandırma’ çağrısını içeren bir öneriyi onamıştı. Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişimi de (BDS) İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Endonezya’da ise hükümet, Gazze’de son yaşananlar sırasında Filistinlilere uygulanan acımasızca eylemleri protesto etmek için İsrail vatandaşlarının ülkeye girmesini yasaklama ve bugüne kadar verilen vizeleri de iptal etme kararı aldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda küresel kapsamda kültürel ve sanatsal çevrelerden de İsrail’e yönelik boykotların arttığına işaret etti.

Sanat çevrelerinde İsrail’e tepki artıyor

– Portekiz Ulusal Tiyatrosu sanat yönetmeni Tiago Rodrigues, İsrail’i uluslararası çapta boykot etmeye çağırdı. Ayrıca Kudüs’te haziran ayında yapılması planlanan tiyatro oyununu iptaline yönelik kampanyaya destek verdiğini duyurdu. Portekizli yazar ve yönetmen, karara dair yaptığı açıklamada “Çalışmamın, insan haklarını ihlal eden ve Filistinlilere karşı şiddet uygulayan İsrail hükümetine destek sağlamaması için İsrail’de oyun sergilememeye karar verdim” ifadelerini kullandı. Rodrigues, İsrail Festivali’ni boykot etme kararının yanı sıra küresel ve kolektif baskının apartheid rejimini tıpkı Güney Afrika gibi benzer sonuçlarla karşı karşıya kalacağına inandığını vurgulayarak İsrail’i boykot kampanyasına destek verdiğini belirtti.

– Brezilyalı eski bakanlardan olan ünlü müzisyen Gilberto Gil, Tel Aviv’de temmuz ayında yapılması planlanan konserini iptal ettiğini duyurdu.

– Portes HD ekibi, küresel İsrail’i boykot kampanyasını desteklediğini ve İsrail’de herhangi bir etkinlik düzenlemeyi reddettiklerini belirtti. Açıklamada “İsrail hükümeti Filistin halkına karşı savaş suçları işlediği sürece işgalcilere karşı boykotu destekliyoruz” denildi.

– İzlanda’da binlerce kişinin katılımıyla önümüzdeki yıl Batı Kudüs’te düzenlenmesi planlanan Eurovision Şarkı Yarışması’na karşı bir kampanya başlatıldı. Şu ana kadar 25 binden fazla kişi İsrail’de düzenlenmesi halinde İzlanda’nın yarışmaya katılmaması için dilekçe imzaladı.

– İsrail’in Berlin Büyükelçiliği’nin sponsorları arasında olması nedeniyle Pop-Kultur Berlin Festivali’ne yönelik boykot çağrısı yapıldı.

– Eski müzik grubu Beatles’in üyesi olan Paul McCartney, geçen şubat ayında kazandığı Wolf Ödülü’nü almak için İsrail’e gitmemeye karar verdi.

– Fransız yönetmen Jean Luc Godard, bu ayın başlarında onlarca Fransız film yapımcısıyla birlikte Fransız Enstitüsü tarafından İsrail sinemasını kutlamak için düzenlenen etkinliği boykot etme kararı aldı.

– ABD’li rap yıldızı Azealia Banks, Twitter hesabı aracılığıyla yayınladığı mesajda İsrail’e yaptığı son ziyaret sırasında karşılaştığı ırkçı muameleden dolayı İsrail’i tekrar ziyaret etmeyeceğini açıkladı. Havalimanında birçok defa ırkçı eylemler, cinsel taciz ve güvenlik kontrolleri ile karşılaştığını söyleyen Banks, siyah ten rengi nedeniyle restoran ve alışveriş merkezlerinde kendisine karşı düşmanca davranışta bulunulduğunu vurguladı.

(Şarku'l Avsat)