İsrail'e tepki çığ gibi... Asıl protesto bugün!

Eurovision'da finale kalan İsrail, İsveç'in Malmö kentinde 20 bin kişi tarafından protesto edildi. Eylemciler, bugün düzenlenecek final sırasında büyük bir gösteri daha yapılacağını açıkladı.

ÇİFTE STANDART ELEŞTİRİSİ

İsrail, temsilcisi Eden Golan'ın 7 Ekim'e atıf yaptığı düşünülen 'Hurricane' şarkısıyla, İsveç Malmö'de bugün düzenlenecek Eurovision finalinde yarışacak. Önceki akşam düzenlenen ikinci yarı finalde Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya yarışmaya alınmazken; İsrail konusunda çifte standart uygulanması protesto etti.

Stor Torget'ta toplanan ve 'Filistin'e özgürlük', 'Soykırımcı İsrail' sloganları atan göstericiler, bugün büyük bir gösteri daha yapılacağını duyurdu.

26 ÜLKE FİNALDE YARIŞACAK

Kurallar gereği Avrupa'daki 'büyük' ülkeler Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya, doğrudan finale kaldı. Finalde bu 5 ülke ve İsrail'e ilaveten Ukrayna, Yunanistan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum kesimi, İrlanda, Estonya, Sırbistan, Lüksemburg, İsviçre, Portekiz, Letonya, Gürcistan, Slovenya, Avusturya, Ermenistan, Litvanya, Hollanda, Finlandiya, Norveç ve ev sahibi İsveç yarışacak.

İsrail, 'October Rain' isimli Eurovision şarkısının siyasi mesaj içerdiği için Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından reddedilmesinden sonra ismini ve sözlerini değiştirmişti.

FİLİSTİN'E DESTEK GÖSTERİSİ

Stor Torget'ta toplanan protestocular, Eurovision'da İsrail'in boykot edilmesini istedi. 20 bin gösterici, 'Gazze'de çocuklar öldürülüyor', 'Soykırımı durdurun' yazılı pankartların yanı sıra Gazze'de öldürülen çocukları temsil eden maketler taşıdı.

EDEN GOLAN GECENİN SONUNU BEKLEMEDEN KAÇTI

Sosyal medyada yarışmanın düzenlendiği arenadan paylaşılan videolara göre Eden Golan, 'Hurricane' adlı şarkısını seslendirdiği sırada yuhalandı. Bazı seyirciler 'Özgür Filistin' sloganı attı. Golan'ı yuhalayanlar, güvenlik görevlilerince uyarıldı ve protestolarını sürdürdükleri takdirde dışarı atılmakla tehdit edildi. Protestoların ardından İsrail delegasyonunun arenayı terk ettiği, normalde tüm yarışmacıların performansları sonrası oturduğu 'Green Room'da bulunmadıkları öne sürüldü.

BELÇİKA EKRAN KARARTTI

İNSAN HAKLARI İHLALİNİ KINIYORUZ

Belçika'da Flamanca yayın yapan devlet televizyonu VRT, Eurovision'ın ikinci yarı finalinin başında yayınını durdurarak İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etti. Kanaldan yayımlanan mesajda, "Bu, bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. #Soykırımı durdurun" denildi.

21 YIL SONRA EUROVISION SAHNESİNDE

Geçtiğimiz günlerde estetikleriyle gündeme gelen Sertab Erener (59), 2003'te 167 puanla birinci olduğu Eurovision Müzik Yarışması'nda 21 yıl sonra yeniden sahneye çıktı. Erener, Everyway That I Can şarkısını farklı versiyonuyla yeniden söyledi. Erener'in şarkıyı söylemesinin ardından Türkiye'ye bir kez daha gurur yaşarken, hayranlarına da duygu dolu anlar yaşattı.

Erener, 'Everyway That I Can' şarkısıyla birinci olarak Türkiye'yi gururlandırmıştı.