İsrail'e her alanda baskı uygulamalıyız... Erdoğan'dan ABD'de Gazze çağrısı

Başkan Erdoğan, İsrail'in bölge barışını tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Lübnan'a yönelik saldırılar, İsrail'in savaşı bölgeye yayma çabalarının açık tezahürüdür. Siyonist İsrail'e her mecrada baskıyı artırmalıyız “ dedi.

YAVUZ ATALAY

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu kapsamında Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin (TASC) akşam yemeğine katıldığı, ardından New York'taki Türkevi'nde ABD'de faaliyet gösteren bazı düşünce kuruluşu temsilcileriyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. İş insanlarını ve girişimcileri kutlayan Başkan Erdoğan, "Biz entegrasyona sonuna kadar varız, asimilasyona ise aynı derecede karşıyız. Yaşadığınız toplumda var olurken kendi dilinizi, kendi kültürünüzü, aslınızı, özünüzü hiçbir zaman unutmayın" dedi.

FETÖ VE PKK UYARISI

Türkiye'nin terör belasıyla hem sahada hem de masada en büyük mücadeleyi veren ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Erdoğan, "Amerika'daki Türk toplum olarak FETÖ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelemize vereceğiniz destek çok önemlidir. Terör örgütü Amerikalı karar alıcıları ve ticari çevreleri yalana boğarak menfaat sağlamaya çalışan örgüt üyeleri Türk toplumu içerisinde de bölünme ve ayrışmaları körüklemeye çalışıyor. Türkiye karşıtı her operasyona gönüllü figüranlık yapan örgüt mensuplarına karşı sizlerden teyakkuz halinde olmanızı bekliyorum. Dün bunların oyunlarına gelmedik, bundan sonra da çok dikkatli olacağız" mesajını verdi.

SİSTEM AHLAKİ ÇÖKÜŞTE

Küresel sistemin artık tüm etkinliğini ve inandırıcılığını kaybetmeye başladığına vurgu yapan Erdoğan, "Görevi, barış ve güvenliği sağlamak olan kurumlar çok açık bir ahlaki çöküş içerisindedir" dedi. Gazze'de 1 yıla yaklaşan katliamın bunun göstergesi olduğunu kaydeden Erdoğan, "Gazze'de son derece vahşi bir soykırım yaşanıyor. 1,9 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Küresel kurum ve kuruluşlar Gazze'deki zulmü durduracak İsrail'in katliamlarını engelleyecek hiçbir etkili adım atmadı" tepkisinde bulundu. Başkan Erdoğan, İsrail'in uyguladığı soykırımın bölge barışını da tehdit ettiğine dikkat çekti.

SAVAŞI BÖLGEYE YAYIYOR

Erdoğan, "Lübnan'a karşı gerçekleştirilen son saldırılar ve İsrail tarafından yapılan son açıklamalar savaşı bölgeye yayma çabalarının açık tezahürüdür. Türkiye olarak bu işgal istila ve katliam politikasının bir an önce durması için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Mescid-i Aksa'nın kutsiyetine ve tarihi statüsüne yönelik hiçbir saldırıya sessiz kalmayacağız. Liderlerle gerçekleştireceğim temaslarda kalıcı ateşkesin tesisi için Siyonist İsrail'e her mecrada baskıyı artırmamız gerektiğine dikkat çekeceğim. Netanyahu hükümeti savaşı bölgeye yaymak için her yolu denemektedir. Uluslararası toplumun İsrail üzerindeki baskıları yoğunlaştırması şarttır" ifadelerini kullandı.

İSLAM DÜŞMANLIĞI SALGINA DÖNÜŞTÜ

Son yıllarda özelikle Batı'da yükselen ırkçılığa dikkat çeken Erdoğan, "Bilhassa Avrupa'da İslam ve yabancı düşmanlığı vatandaşlarımızın da huzurunu tehdit eden büyük bir salgına dönüştü. Hemen her gün mescitlerimize, camilerimize, Müslümanlara ait işyerlerine yönelik bir kundaklama olayı gerçekleşiyor. Aşırı sağcı akımların hedefinde de göçmenler ve Müslümanlar var. Sosyal medya ve kimi siyasetçiler ise ırkçı nefretin yayılmasını adeta teşvik etmekte, yangına körükle gitmektedir. Irkçılığın olduğu gibi İslam düşmanlığının da bir suç olarak tasnif edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Müslüman düşmanlığına karşı mücadeleye öncülük etmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, ABD'nin New York şehrinde Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve Ensar Vakfı'nın birlikte kurdukları TUR- KEN Foundation'ı ziyaret etti. Yurt binasını inceleyen Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı.

KOSOVA'DA BARIŞ SÜRECİ SÜRMELİ

Başkan Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi. İki ülke arasında ilişkilerin her alanda güçlenmeye devam ettiğini kaydeden Erdoğan, işbirliği alanlarını büyük bir kararlılık içinde sürdüreceklerini vurguladı. Erdoğan ayrıca Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecinin devamının önemli olduğunu belirtti. Gazze'de İsrail saldırganlığı nedeniyle büyük bir insanlık dramı yaşandığını aktaran Erdoğan, katliamların durması için uluslararası toplumun tek ses olması gerektiğinin altını çizdi.

DOĞU'YLA DİYALOG GÜÇLENECEK

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak seçimlerini yakından takip ettiklerini belirten Erdoğan, ikili ilişkilere ilişkin şu mesajları verdi: "Seçimler sonucunda başkan kim olursa olsun Amerika'ya bakışımız ve ilişkilerimizdeki üst düzeyli diyaloğumuz değişmeyecektir. Ticaret hacmimizi 30 milyar dolardan 100 milyar dolar seviyesine çıkarabileceğimiz kanaatindeyiz. Milli güvenliğimizi ilgilendiren bazı konularda Amerikan yönetimiyle görüş ayrılıklarımız halen devam ediyor. Batı dünyasıyla işbirliğimizi geliştirirken doğuyu ihmal etmiyoruz. Gerek Şangay İşbirliği Teşkilatı, gerek BRICS, gerekse ASEAN'la diyalog zemininizi güçlendirmekte kararlıyız. Bu konuda son dönemde kritik adımlar attık. Ülkemizin çıkarlarını merkeze alan Türkiye eksenli bir anlayışla farklı bölgesel teşkilatlarla işbirliğimizi daha da ilerleteceğiz."

SOYKIRIM SUÇLULARI CEZASINI BULMALI

Başkan Erdoğan Türkevi'nde Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan'ı kabul etti. Erdoğan görüşmede; İsrail'in işlediği suçların hesabını vermesi gerektiğini, uluslararası hukuka olan güveni korumak için İsrail'e yönelik UCM'de açılan soykırım davasının sonuçlanmasının ve suçlularının hak ettiği cezaları almasının önemli olduğunu söyledi.

KATAR'LA SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ SÜRECEK

Başkan Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah'ı Türkevi'nde kabul etti. Görüşmede, Türkiye ile Kuveyt'in ekonomiden savunma sanayiine kadar birçok alanda gelişim gösteren ilişkilerini ilerletmek için gayretlerin artarak süreceği vurgulandı.