İsrail'de halk sokağa indi! Ülke çapında grev başladı... Netanyahu protestoların hedefinde

İsrail'de yüz binlerce kişi, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasını imzalamak istemeyen Netanyahu ve hükümetini 6 rehinenin ölümünden sorumlu tutuyor. Netanyahu'nun istifasını talep eden halk, sokakları doldurdu. Ülkede hayat durmuş vaziyette, en büyük işçi sendikası bugün genel grevde!

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerden 6'sının cesedine ulaşıldığının açıklanması üzerine, ateşkes ve esir takası anlaşmasını sabote etmekle eleştirilen Netanyahu ve hükümetine karşı protestolar başladı.

Tel Aviv'de halk sokağa indi. Hükümet karşıtı gösterilerde yüzbinlerce kişi bir araya gelerek slogan attı.

Gösterilerin merkezi, Savunma Bakanlığının bulunduğu Menachem Begin ve Kaplan caddeleri oldu. Gösteriyi organize eden gruplar, Tel Aviv'deki protestolara yaklaşık 300 bin kişinin katıldığını, ülke genelinde ise gösterilere katılımın 500 bini aştığını belirtti.

Burada kurulan sahneye, 6 esir için İsrail bayrağına sarılı 6 tabut yerleştirildi. Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları ve sanatçılar, sahneden konuşma yaparak, Netanyahu ve hükümetinin "esir takası anlaşması karşısında kayıtsızlığını ve isteksizliğini" eleştirdi.

"SEN BAŞTASIN, SEN SUÇLUSUN"

Ellerinde İsrail bayrakları bulunan protestocular, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler de taşıdı.

İsrailli esirlerin bir an önce evlerine dönmesi çağrısı yaparak davul ve düdük çalan protestocular, "Hepsi hemen eve", "Yardım" yazılı dövizler taşıdı. Göstericiler, "(Netanyahu) Bibi esirleri serbest bırak", "Sen baştasın, sen suçlusun" şeklinde sloganlar attı.

POLİS ENGELLİ BİR GÖSTERİCİYİ GÖZALTINA ALMAYA ÇALIŞTI

Burada düzenlenen gösterinin ardından gruplar, kentin ana yollarına yöneldi. Demir bariyerlerin arkasında konuşlanan İsrail polisi, göstericilerin geçişini engellemeye çalıştı. Taraflar arasında birçok noktada arbede yaşandı. İsrail polisi, engelli bir göstericiyi gözaltına almaya çalıştı.

Polis bariyerlerini farklı rotalardan ilerleyerek aşan göstericiler, kentin ana arteri Ayalon Otoyolu'nu çift yönlü trafiğe kapattı. Göstericiler, otoyolda birçok noktada ateş yaktı, birden fazla kez havai fişek fırlattı.

İsrail polisi, atlı birlikler ve ses bombasıyla göstericilere müdahale etti. Göstericilerle arbede yaşayan İsrail polisi, Tel Aviv'de 15 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

ÜLKE ÇAPINDA GENEL GREV BAŞLADI

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut'un Başkanı Arnon Bar-David, ülke genelinde greve gidileceğini belirterek, "İsrail işe gitmeyecek, limanlar, fabrikalar, ofisler kapalı olacak." dedi.

Ülkenin farklı kamplar arasında parçalandığını söyleyen Bar-David, bunu düzeltmek için "ülke genelinde ekonominin kapatılacağını" dile getirdi.

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri de sendikanın grev kararını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

TELAVİV'İN BEN GURİON HAVALİMANI'NDAN HİÇBİR UÇAK HAVALANMAYACAK

Grev kapsamında, İsrail'in dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Tel Aviv'in Ben-Gurion Havalimanı'nda uçuşların durdurulduğu bilgisi paylaşıldı.

Tel Aviv, Batı Kudüs ve Hayfa'da raylı sistemler çalışmayı durdurdu. Büyük otobüs şirketleri de yollarda olmayacağını açıkladı.

İsrail genelinde yeme içmeye yönelik işletmeler, büyük alışveriş merkezleri, sinema salonları ve eğlence mekanları ise esir ailelerine destek için kepenk kapattığını duyurarak müşterilerine "gösterilere katılmaları" çağrısında bulundu.

BELEDİYELER VE YEREL YÖNETİMLER GREVDE, OKULLAR KAPALI

Bazı belediye ve yerel yönetimler de aynı şekilde ülke genelinde greve katıldığını duyururken hukuk firmaları eylemlere katılanlara destek olacağını açıkladı.

Ülke genelinde ana okulu ve kreşler gün boyunca tatil olurken okulların yarım gün eğitim yaptı.

HASTANELER VE SAĞLIK OCAKLARI YALNIZCA ACİL HASTALARA HİZMET VERECEK

İsrail'in Kanal11, Kanal12, Kanal13 gibi televizyon kanalları eğlence programlarını iptal ettiklerini bunun yerine "Gazze'deki esirlerle ilgili programlar" yayınlayacaklarını duyurdu.

Bazı bankaların da içinde yer aldığı özel sektörden 200 büyük şirketin temsil edildiği İsrail İş Forumu'nun da benzer şekilde, gerçekleştireceği görüşmenin ardından greve katılması bekleniyor.

Ülkede hastaneler ve sağlık ocakları da yalnızca acil hastalara hizmet verecek.

İSRAİL HÜKÜMETİNDEN PROTESTOLARA TEHDİT: MAAŞLARINIZ KESİLECEK

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ülkenin en büyük işçi sendikasının "Gazze'de anlaşma" talebiyle genel grev çağrısına katılanların maaşlarının kesileceği tehdidinde bulunarak işçileri işe gitmeye çağırdı.

Sendika yönetimini "İsrail'in iş gücünü temsil etmektense Hamas'ın çıkarını gözetmekle" suçlayan Smotrich, "hazineye greve katılanların maaşlarının kesilmesi yönünde talimat verdiğini" duyurdu.

İNGİLİZ TELGRAPH GAZETESİ: NETANYAHU HÜKÜMETİ BİR GECEDE ÇÖKEBİLİR

İngiliz Telgraph gazetesinde yer alan bir analize göre, Netanyahu'nun yürüdüğü siyasi ip korkunç derecede ince ve şimdiye kadar aşırı sağa tutunarak ayakta kaldı. Netnayhu ile arasının uzun süredir açık olduğu bilinen Savunma Bakanı Gallant istifa ederse veya talep edildiği gibi protestolar artarak devam ederse hükümet bir gecede çökebilir.