İsrail'de aşı adaletsizliği... Filistinlilerin yüzde 3'ü aşılandı

İsrail, 9 milyonluk nüfusunun 5 milyonunu aşılarken Filistinlilerin sadece yüzde 3'ünü aşıladı.

İsrail'de 6 Mayıs itibarıyla 9 milyonluk nüfusa sahip olan ülkede toplam 10,5 milyon doz aşı uygulandı. Tüm aşıları tamamlanan kişi sayısı 5 milyonu geçti. Bu da ülkenin yaklaşık yüzde 56'sının aşılandığı anlamına geliyor. Nüfusun yüzde 10'u da Covid-19'la enfekte olduktan sonra iyileşerek bağışıklık elde etti. Kısacası İsrail an itibarıyla kitle bağışıklığına en yakın ülke gibi görünüyor.

Ancak bu parlak tabloda göz ardı edilen çok önemli bir nokta var, o da Filistinlilerin durumu... İsrail'de sosyal hayat normale dönerken, hemen yanı başında hâlâ aşılanmamış milyonlarca Filistinli var.

5 MİLYON FİLİSTİNLİNİN YÜZDE 3'Ü AŞILANDI

Hürriyet'in haberine göre, Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi'nde 2 milyon, Filistin Yönetimi kontrolündeki Batı Şeria'da ise 3 milyon civarında Filistinli yaşıyor. Batı Şeria ayrıca İsrail yerleşimlerinin bulunduğu bölgeleri de kapsıyor.

Aşılanan İsraillilerin oranı neredeyse yüzde 60'a ulaşırken, Filistinlilerde bu oran sadece yüzde 3,6. İki doz aşısını da olan Filistinlilerin oranı ise sadece yüzde 1. Burada dünyanın birçok yerinde olduğu gibi insanların olası yan etkileri nedeniyle aşıya duyduğu güvensizlik de etkili ancak asıl problem aşı tedariğindeki yetersizlik.

Aşılanan Filistinlilerin önemli bir kısmını da İsrail'de çalışma izni olan 107 bin kişilik grup oluşturuyor. Bu kişiler iş yerlerinde İsraillilerle sık temasta oldukları için İsrail hükümeti tarafından Mart ayından itibaren aşılanmaya başladı.


İsrail polisinden insanlık dışı hareket... "George Floyd" olayını hatırlattı

Direniş grubundan İsrail'e mesaj: Sabrımız tükeniyor