İsrail yoksa biz de yokuz...Batı'dan Japonya'ya rest

Japonya, atom bombasının atıldığı 9 Ağustos'un yıl- dönümü törenlerine İsrail'i çağırmadı. ABD ve Batılı devletler, ‘İsrail yoksa biz de törenlere katılmıyoruz' dedi.

Akşam Gazetesi

ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik muharebelerinde 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine ve üç gün sonra 9 Ağustos'ta Nagazaki'ye atom bombası atmasının üstünden 79 yıl geçti. 9 Ağustos'ta Nagazaki'de düzenlenecek geleneksel anma törenine İsrail'in Japonya Büyükelçisi Gilad Cohen davet edilmedi.

Bu duruma Batılı ülkelerin büyükelçilikleri tepki gösterdi. Anma törenine ABD ve İngiltere dahil çok sayıda Avrupa ülkesinin büyükelçilerinin katılmayacağı bildirildi. Japonya'nın ABD ve İngiltere büyükelçiliklerinden yapılan açıklamada, büyükelçilerin törene katılmayacağı ve ülkelerinin alt rütbedeki diplomatlar tarafından temsil edileceğini belirtildi. Almanya, Avustralya, İtalya, Kanada, Avrupa Birliği (AB) temsilcilikleri de karara destek verdi.

'SİYASİ BİR KARAR DEĞİL'

Nagazaki Belediye Başkanı Shiro Suzuki, İsrail'in büyükelçisi Cohen'in anma törenine davet edilmemesiyle ilgili kararın "siyasi bir motivasyon" içermediğini ancak törenin "barışçıl bir atmosferde" yapılmasını istediklerini belirtmişti. Cohen, X hesabından yaptığı açıklamada, kararın "üzücü" olduğunu belirterek, Shiro Suzuki'nin "dünyaya yanlış bir mesaj verdiğini" ifade etti. Cohen, geçtiğimiz salı günü Hiroşima'da düzenlenen anma törenine katılmıştı.

DAVET DEĞİL, ATEŞKES MEKTUBU

Nagazaki Belediyesi, haziran ayında İsrail'in Tokyo Büyükelçiliği'ne anma töreni için davet mektubu yerine Gazze'de "derhal ateşkes çağrısının" yapıldığı bir mektup göndermişti. Suzuki, 3 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Gazze'deki kritik insani durum ve uluslararası kamuoyunun tepkileri göz önüne alındığında, tören sırasında beklenmedik olayların meydana gelme riski var," ifadeleriyle endişelerini dile getirmişti.