İsrail yine hukuku çiğniyor! Gazze'nin enerji kaynakları işgal altında

Gazze'de on binlerce sivili katleden İsrail'in yeni hedefi bölgedeki enerji kaynakları. Doğalgaz aramak üzere 6 enerji şirketine lisans veren Netanyahu yönetimi, işgal planını denizdeki enerji kaynaklarına taşıdı.

Gazze'yi yasa dışı işgalinde on binlerce masum sivil ve çocuğu öldüren İsrail, Filistin'in deniz sınırlarına giren bölgelerde uluslararası şirketlere verdiği doğal gaz arama ruhsatlarıyla bölgenin kaynaklarını da işgal ediyor.

İsrail'in Filistin'e ait sulardaki bölgelere ilişkin Aralık 2022'de düzenlediği ihalenin sonuçlarını saldırılarını artırdığı günlerden 29 Ekim 2023'te açıklaması, yasa dışı bir oldubittiyi dikkatlerden kaçırma çabası olarak yorumlandı. İsrail yönetimi, Aralık 2022'de düzenlediği ihale sonuçlarını 7 Ekim saldırılarının hemen ardından 29 Ekim 2023'te açıklayarak, enerji işgalini oldubittiye getirmeye çalıştı. Tel Aviv, uluslararası hukuka göre Filistin deniz alanları olarak kabul edilen bölgelerde doğal gaz aramak üzere 6 İsrailli ve uluslararası şirkete lisans verdi. İsrail'deki Arap Azınlık Haklarını Koruma Hukuk Merkezi Adalah'tan Dr. Suhad Bishara, "İsrail tarafından verilen ruhsatlar da dahil olmak üzere bu eylemler, uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve deniz yasaları uyarınca yasa dışıdır" dedi.

TÜRKİYE ENGELLİYOR

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı, Filistin'in 2019'da BM'ye bildirdiğinden çok daha fazla alana sahip olması gerektiğini belirtti. Yaycı, "İsrail aslında 1947'den itibaren Filistin'in yüzde 85'ini işgal etmekle kalmamış denizin de yüzde 80'ini işgal etmiştir" dedi. İsrail'in Gazzelilerin tek gelir kaynağı olan balıkçılığa dahi müsaade etmediğine dikkati çeken Yaycı, "Burada çatışma yok Filistin'in hakkının yenmesi var. Ama Türkiye, Doğu Akdeniz'de kendi ilan ettiği yetki alanlarında sondaja müsaade etmiyor. Askeri tedbir uyguluyor ve engelliyor. O bölgelerde ruhsatlandırma yapamıyorlar. Filistin'in güçsüzlüğünden dolayı bunları yapıyorlar" diye konuştu.