İsrail, Türklerin Kudüs'e gelmesini engellemek için harekete geçti

Türkiye’nin Kudüs hassasiyetinden rahatsız olan işgalci İsrail, Türklerin Filistin’in başkentine gelmesini engellemek için harekete geçti. Haaretz gazetesi İsrailli yetkililerin, Arap liderlerin şikayeti üzerine, Türk vatandaşlarına yönelik keyfi gözaltı ve sınır dışı faaliyetlerini artırdıklarını yazdı.

1

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk milletinin Filistin’in işgal altındaki başkenti Doğu Kudüs’e sahip çıkması, İsrail’i endişelendirdi. Son bir senedir Türklerin Kudüs’e yönelik turistik ve ticari faaliyetlerinin arttığını belirten İsrailli yetkililer, İslam dünyasının liderliğini Türkiye’ye kaptırmak istemeyen Arap liderlerin şikayeti üzerine harekete geçtiklerini duyurdu. İşgalciler, keyfi gözaltı işlemlerini ve sınır dışı uygulamalarına hız vererek Kudüs’teki Türk hakimiyetini bitirmeyi amaçlıyor.

MÜSLÜMANLARIN LİDERİ ERDOĞAN

İsrail gazetesi Haaretz, Ürdün, Suudi Arabistan ve Filistin Yönetimi’nin Türkiye’nin ‘Doğu Kudüs’teki faaliyetlerinden endişe duyduğunu’ ve bu konuda İsrail yönetimini geçen sene ayrı ayrı uyardığını öne sürdü. Habere göre, başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal mekânlarda hâkimiyeti Türklere kaptırmaktan korkan Ürdün, İsrail’e Ankara’nın kentin Arap mahallelerindeki nüfuzunu artırdığını aktardı. Filistin Yönetimi’nin Türkiye’den gelen yardımların Hamas’a yakın STK’lara ulaşmasından yakındığı kaydedilirken, Suudilerin ise ‘Kudüs sorununda İsrail ve ABD’ye karşı çıkan tek lider olan’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Müslümanlar gözünden artan popülaritesinden endişe ettiği ifade edildi. Haaretz’e konuşan İsrailli savunma yetkilileri ise konudan haberdar olduklarını ve bu meseleye son dönemde daha fazla ilgi gösterdiklerini söyledi. Yetkililer, Türkiye’nin Kudüs’ün Arap mahallerine yardım yaparak, kente düzenli seyahat turları düzenleyerek ve vatandaşlarının Haremüşşerif’teki eylemlere katılarak bölgedeki etkisini artırdığını dile getirdi. Tedbir aldıklarını vurgulayan yetkililer, bazı Türk aktivistlerin keyfi bir şekilde gözaltına alındığını ve sınır dışı işlemlerini hızlandırdığını itiraf etti.

ÖZKAN HÂLÂ İŞGALCİLERİN ELİNDE

İşgal güçleri son olarak Türk vatandaşı Ebru Özkan’ı Kudüs’e yaptığı ziyaretin ardından 11 Haziran’da Türkiye’ye dönmek için geldiği Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nda gözaltına almıştı. Özkan’ın İsrail karşıtı gruplarla ilişkisi olduğunu öne süren işgal güçleri, Türk vatandaşının gözaltı süresini iki kez uzatmıştı.

Mescid-i Aksa’dan ümmete Filistin uyarısı:“Haçlılar dönüyor”

Mescid-i Aksa’da okunan cuma hutbesinde, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail’in desteklediği ABD’nin Filistin-İsrail barış sürecine temel olması için hazırladığı ‘yüzyılın anlaşması’ planının bir komplo olduğu vurgusu yapıldı. Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, okuduğu cuma hutbesinde, İslam dünyasında yaşanan parçalanmışlığa dikkati çekerek, İsrail’in bu ortamda Kudüs üzerindeki egemenliğini pekiştirdiğini söyledi. Bazı Arap ülkelerinin ‘emperyalist ülkelerin’ projelerine destek verdiğini aktaran Şeyh Sabri hutbesinde, “İşte haçlılar yeniden dönüyor. Sen neredesin ey Selahaddin, neredesin ey Komutan Baybars ve neredesin ey Fatih Sultan Mehmet?” ifadelerini kullandı. 

İşgalci 2 Filistinli’yi daha şehit etti

İsrail askerlerinin, Büyük Dönüş Yürüyüşü çerçevesinde Gazze sınırında gösteri düzenleyen Filistinlilere müdahalesinde 24 yaşındaki Filistinli Muhammed Fevzi el-Hamayide şehit oldu. Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda da 13 yaşında Yaser Ebu Alnaca İsrail askerlerinin kurşunlarıyla can verdi. 30 Mart’tan bu yana Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde şehit olan Filistinli sayısı 135’e yükseldi.     

(Star)