İsrail Slovenya'yı böldü

İsrail'in verdiği destekle seçilen yeni Başbakan Jansa, Filistin bayrağını kaldırdı. Cumhurbaşkanı Musar, ‘Dram bitmedi' diyerek bayrağı başkanlık sarayına astı.

AKŞAM GAZETESİ

Slovenya'da İsrail yanlısı Başbakan hükümet binasındaki Filistin bayrağını indirdi. Cumhurbaşkanı ise bayrağı saraya asarak 'soykırım durmadı' mesajı verdi.

Slovenya'da 22 Mart'ta yapılan genel seçim öncesi 'Black Cube' olarak bilinen İsrailli istihbarat şirketiyle işbirliği yaptığı iddia edilen Başbakan Janez Jansa liderliğindeki hükümet 4 Haziran'da parlamentonun onayını alarak göreve başladı. Yeni hükümetin ilk icraatı, yemin töreninden yaklaşık 20 dakika sonra hükümet binasındaki Filistin bayrağını indirmek oldu.

Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar

MERHAMETİN SİMGESİ

Slovenya'nın Filistin'i tanıma ve İsrail ile silah ticaretini yasaklama kararlarına öncülük eden bir önceki Başbakan Robert Golob, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yeni hükümetin yemin ettiği tarih ise Slovenya'nın Filistin'i tanımasının 2'nci yıl dönümüne denk geldi. O bayrak yalnızca Filistinliler için değil, adalet, onur, merhamet, insanlık ve barış için dalgalanıyordu. Yeni hükümet ilk icraatı ile tarihin utanç verici tarafına geçti" ifadelerini kullandı.

HUKUKUN İHLAL SEMBOLÜ

Karara Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar da tepki gösterdi. Musar, X'teki hesabından yaptığı açıklamada, Filistin bayrağının Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın cephesine asıldığını açıkladı. Musar, şunları kaydetti: "Filistinlilere yönelik soykırım durdurulmuş değil ve Gazze ile Batı Şeria'daki insanlar hâlâ barış ve insan onuruna yaraşır koşullarda yaşamıyor. Bu bayrak yalnızca Filistin'de değil, dünyanın başka yerlerinde de uluslararası insani hukukun ve insan haklarının ağır biçimde ihlal edilmesinin bir sembolüdür."

Slovenya Başbakanı Janez Jansa

'BLACK CUBE'DAN ÜÇ SIR ZİYARET

Slovenya'da yapılan genel seçim öncesi, "Black Cube" olarak bilinen İsrailli istihbarat şirketinin Slovenya'daki süreci doğrudan etkilediğine dair iddialar gündeme gelmişti. Mladina dergisi, şirket yetkililerinin Ljubljana'yı 3 kez ziyaret ettiğini ve dönemin muhalefetteki Slovenya Demokrat Partisi (SDS) Genel Başkanı Janez Jansa ile görüştüğünü öne sürmüştü. Dergi, 'casuslar'ın kendilerini yabancı bir yatırım firması temsilcisi gibi tanıttığını ve görüşmeleri kayıt altına aldıklarını savunmuştu. Eski Başbakan Robert Golob da, iddialar üzerine AB'den, genel seçimde yabancı müdahalenin olup olmadığının soruşturulmasını istemişti.