İsrail, siyasi tepkilerden korktuğu için 2 milyon belgeyi gizliyor

İbranice arşivlerinin eski yetkilisi Jacob Losebeck, İsrail makamlarının içeriğini açıklamayı reddettiği, mühürlenmiş durumda olan yaklaşık iki milyon gizli belgenin olduğunu açıkladı.

1

Losebeck’e göre bu belgelerin çoğu, İsrail-Arap çatışması ve İsrailli Arap vatandaşlarının (1948 Filistinlileri) yanı sıra, diğer Filistinlilerin haklarının ihlal edildiğine dair bazı bilgiler içeren hükümet kararları, ordu ve istihbarat uygulamalarını içeriyor.

Devlet arşivindeki yaklaşık iki milyon dosyanın, gizliliği ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Losebeck, bunların yalnızca kanunla açılabileceğini ve şimdiye kadar sadece 550 bin dosyanın halka açıldığını ifade etti.

Belgelerde askeri sansür var

Orduya ait 145 bin kamu dosyasının sadece 50 bininin erişime açıldığını ifade eden Losebeck, dosyaların erişime kapanma hızının, açılma hızından çok daha seri olduğunu belirtti. Arşiv çalışmalarının pek çok yönünü eleştiren Losebeck, öncelikle askeri sansür olduğunu ifade etti.

Dün Losebeck tarafından yayınlanan raporda, geçtiğimiz yıllarda yöneticisi olduğu Başbakanlık bünyesindeki devlet arşivlerinde karşılaştıkları sorunları özetledi.

Eski arşiv yetkilisi, raporunda şu ifadelere yer verdi, “İsrail, arşiv belgelerine karşı demokratik bir devletten beklenildiği gibi davranmıyor. Arşivde tutulan materyalin çoğu asla kamuya açıklanamayacağı gibi, geriye kalan çok az belge de, genel bir gözetim veya şeffaflık olmaksızın makul olmayan kısıtlamalara göre açılacak. Devlet, arşivde yer alan belgeleri, halktan gizlemek için, ‘devlet güvenliği’ bahanesini kullanıyor” dedi.

İsrail bu yola sıklıkla başvuruyor

İsrail hükümeti, ‘insan haklarının ihlali’ gibi kendilerini zor durumda bırakabilecek bilgi ve belgeleri gizlemek için sık sık ‘güvenlik’ mazeretini kullanıyor.

Şarku'l Avsat'ın haberine göre Losebeck raporunda bu konuyu şöyle ifade ediyor, “Demokratik bir ülkede, sadece devleti zor durumda bırakacak diye, bilgiler gizlenmez. Bu yasaktır. Tarihsel gerçekleri, hatta devlet tarihindeki tatsız olayları açığa vurmakla kimse zarar görmez. İsrailliler burada savaş suçları işledi. İsrail, Arap vatandaşlarına demokratik bir devletin davranmaması gerektiği şekilde davrandı. İsrail, uluslararası mahkemeler tarafından yasaklanan şeyleri yaparsa, İsrail vatandaşlarının da bunu bilmesi gerekir.”

Bu belgelerin neden 50 yıl boyunca kapalı tutulduğunu soran Losebeck, devlet arşivlerine yönelik sansürün yeniden gözden geçirilmesi önerisinde bulundu.