İsrail ordusunda kırmızı alarm! İran son sözü söyledi: Durmazsanız vururuz

İsrail'in İran büyükelçiliğine saldırmasının ardından misilleme beklenirken ABD Başkanı Joe Biden ''İran'ın 'intikam saldırısı'nın er ya da geç gerçekleşeceğini'' açıkladı. İsrail ordusunda kırmızı alarm verilirken İran'dan ABD'ye yönelik yeni bir açıklama yapıldı.

Sabah

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde, toplam 7 kişi ölmüştü.

İran'ın İsrail'i hedef alan bir misillemeyi her an gerçekleştirmesi beklenirken İsrail müttefiki ABD'den yeni bir açıklama gelmişti. ABD Başkanı Joe Biden, 1 Nisan'da Suriye'deki büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasını vuran İsrail'e yönelik İran'ın misillemesinin "her an" olabileceğini bildirdi.

"İSRAİL'İ DESTEKLEYECEĞİZ"

İran'ın ne kadar kısa zamanda İsrail'e saldırabileceği yönündeki soruya Biden, "Güvenli bir bilgi almak isterdim ancak beklentim her an olabileceği yönünde." diye konuştu. Biden, İran'ı İsrail'e saldırmaması konusunda uyararak, "Biz kendimizi İsrail'in savunmasına adadık. İsrail'i destekleyeceğiz. İsrail'in savunulmasına yardım edeceğiz ve İran başarılı olamayacak." ifadelerini kullandı.

İran'ın olası bir misillemesine karşılık İsrail ordusunda büyük bir hazırlık da baş gösterdi. İsrail ordusunun çeşitli saldırılara hazırlık yaptığı gündeme gelirken İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın İsrail'e yönelik olası saldırısına "iyi hazırlandıklarını" ve her türlü duruma yanıt vereceklerini bildiklerini savundu.

"ÇOK İYİ HAZIRLANDIK"

Hizbullah'ın akşam saatlerinde düzenlediği saldırıda İsrail'in askeri üssünü hedef alan füzelerin çoğunun hava savunma sistemlerince imha edildiğini, bazılarının da boş araziye düştüğünü söyleyen Hagari, saldırıda can kaybının olmadığını belirtti. İsrail ordusunun olası bir saldırıya hazırlıklı olduğunu belirten Sözcü Hagari, "Savunmanın yanı sıra saldırıya geçmeye de hazırız." dedi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın bugün kapsamlı durum değerlendirmesi yaptığı görüşmeye değerlendiren Hagari, iki ülke arasında "yakın koordinasyonun sağlanması için" çalışıldığını kaydetti. İran ile yaşanan gerilimden de bahseden Hagari, "İran tehdidiyle nasıl başa çıkacağımızı biliyoruz. İyi hazırlandık ve her türlü duruma nasıl yanıt vereceğimizi biliyoruz." ifadesini kullandı.

SAVAŞ GEMİLERİ GÖNDERİLDİ

Öte yandan ABD medyasında yer alan yeni bir habere göre ABD, İran'a karşı savaş gemilerini harekete geçirdi. Wall Street Journal'da yer alan habere göre, ABD, İran'ın İsrail'e doğrudan saldırısını önlemek, İsrail'i ve bölgedeki Amerikan güçlerini korumak için savaş gemilerini harekete geçirdi.

Uluslararası basın organlarında, ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırılan haberde, ABD'nin, bölgedeki kuvvetlerinin korunma gücünü artırmak ve bölgesel caydırıcılığı desteklemek amacıyla Orta Doğu'ya takviye güç gönderdiği belirtildi.

"İRAN BÜYÜK BİR HAVA SALDIRISI YAPACAK"

Öte yandan, ABD'li iki yetkili Politico haber sitesine yaptıkları açıklamada, İran'ın Washington'dan tepki almayacak ve bölgesel çatışmayı tetiklemekten kaçınacak ciddi bir misillemeye göre strateji oluşturduğunu bildirdi. Kimliklerinin gizli kalmasını isteyen yetkililer, "İran, gelecek günlerde İsrail'e normalden daha büyük bir hava saldırısı yapmayı planlıyor, füze ve insansız hava aracı saldırılarının karışımından olacak şekilde." ifadelerini kullandı.

Her iki yetkili de İran'ın İsrail'e ABD'den askeri bir karşılık uyandırmayacak saldırı düzenleyebileceği konusunda tam emin olmadıklarını belirtseler de İran'ın bölgesel krizi tırmandırmaya niyeti olmadığını aktardı. Bir yetkili, Washington'un İran'ın bu hafta sonuna kadar yakın bir zamanda İsrail'e saldırı düzenlemesini beklediklerini kaydetti.

İRAN SON NOKTAYI KOYDU

Gerilimin zirve yapmasının ardından Axios'a konuşan üç ABD'li yetkili, İran'ın bu hafta başında ABD yönetimine gönderdiği mesajla son noktayı koyduğunu aktardı.

Yetkililere göre İran, ABD'nin İsrail ile çatışmaya müdahil olması halinde bölgedeki ABD kuvvetlerine saldırılacağını çok net bir biçimde vurguladı. Axios'un haberinde, "İran'ın mesajı, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından ABD'nin devreye girmesi durumunda bölgedeki ABD üslerine saldırılacağı yönündeydi." İfadeleri yer aldı.