İsrail'den Lübnan'a kara saldırısı! Askeri araçlar harekete geçti

Katil İsrail güçleri savaşı bölgeye yaymak için gözünü Lübnan'a dikti. Günlerdir Lübnan'ı havadan vuran ve Hizbullah lideri Nasrallah'ı öldüren İsrail kara harekatı için hazırlıklarını tamamladı. İsrail askeri tankları, Lübnan'a doğru harekete geçti. İşte bölgede yaşanan son gelişmelerin detayları...

AA

AA muhabirinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, İsrail ordusunun topçu atışlarıyla bombalamaya başladığı Lübnan'ın güneyinde el-Vezzani sınır bölgesinin karşısındaki Abel el-Kamh beldesi yönünde hareket eden askeri araç sesleri duyuldu.

Görgü tanıkları, çok sayıda askeri araç uğultusunu duyduklarına vurgu yaparak, İsrail topçularının da el-Vezzani sınır bölgesini topçu atışlarıyla vurduğunu kaydetti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu sabah, ülkenin kuzeyindeki zırhlı birlikleri ziyaret ederek Lübnan'a kara saldırısı imasında bulunmuştu.

İSRAİL'İN LÜBNAN'A ŞİDDETLENEN SALDIRILARINDA 1217 KİŞİ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah'ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1217 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

Hizbullah ise İsrail'e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

LÜBNAN'DAN IRAK'A GİDEN VATANDAŞLARININ PASAPORTSUZ ÇIKIŞINA İZİN KARARI

Lübnan makamları, pasaportu olmadığı halde Irak'a gitmek isteyen vatandaşların çıkışına izin verilmesi kararı aldı.

Ülkenin resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, Emniyet Genel Müdür Vekili İlyas el-Beyseri, başkent Beyrut'taki Uluslararası Refik Hariri Havalimanı ve sınır kapılarına bir genelge gönderdi.

Genelge, pasaportu olmayan veya pasaport süresi dolmuş vatandaşların Irak'a gitmek üzere çıkışına izin verilmesini içeriyor.

Genelgede, Irak'a gidecek vatandaşların pasaportsuz çıkış yapmasına izin verilenlerin günlük listesinin tutulacağı belirtildi.

İSRAİL ORDUSU, "BOŞALTIN" UYARISININ HEMEN ARDINDAN BEYRUT'UN DAHİYE BÖLGESİNİ VURMAYA BAŞLADI

İsrail savaş savaş uçakları, kısa süre önce yaptığı Beyrut'un Dahiye bölgesindeki bazı yerleri boşaltın çağrısının hemen ardından bölgeyi bombalamaya başladı.

Bölgedeki AA muhabirinin verdiği bilgiye göre, İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee'nin X sosyal medya platformundan yaptığı "boşaltın" açıklamasından kısa süre sonra hava saldırıları başladı.

İsrail savaş uçakları tarafından hava saldırıları, başkent Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak görülen Dahiye bölgesindeki El-Leyleki, Haret Hireyk ve Burc el-Baracine mahallelerini hedef aldı.

Can kaybı ya da maddi hasara ilişkin henüz bilgi bulunmuyor.

İSRAİL BASINI: HÜKÜMET, LÜBNAN'A SALDIRIDA "BİR SONRAKİ AŞAMAYI" ONAYLADI

İsrail basınında, hükümet ve güvenlik kabinesinin Lübnan'a saldırılarda "bir sonraki aşamayı" onayladığı bildirilirken kara işgaline ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Maariv gazetesinin haberine göre, İsrail hükümeti ve güvenlik kabinesi saatler boyu süren görüşmelerin ardından Lübnan'a saldırılarda "bir sonraki aşamayı" onayladı.

Yedioth Ahranot gazetesinin haberine göre, bazı bakanlar ABD'nin Lübnan'da kara işgaline ilişkin paylaştığı bilgilerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, bakanlara Lübnan'daki duruma ilişkin yorum yapmaktan kaçınmaları uyarısı yapıldı.

SINIRDA ASKERİ HAREKETLİLİK ARTIYOR

Lübnan sınırındaki İsrail ordusunun askeri hareketliliği devam ediyor.

Lübnan tarafına İsrail ordusunun attığı aydınlatma fişekleri yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Hayfa'da yüksek noktalardan görülebiliyor.

İsrail ordusunun, sınırın Lübnan tarafındaki beldeleri yoğun topçu atışına tutuğu bildiriliyor. İsrail savaş uçaklarının bölgede uçuşunun sesleri de duyuluyor.

HİZBULLAH, LÜBNAN'IN GÜNEYİNDE İSRAİL ASKERLERİNİ HEDEF ALDI

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki El-Besatin bölgesinde İsrail askerlerini hedef aldığını duyurdu.

Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, güneydeki Kefr Kila ve El-Adise kasabaları karşısına denk gelen Besatin bölgesinde İsrail askerlerinin hedef alındığı ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu saldırının Gazze'deki Filistin halkının direnişinin desteklenmesi ve Lübnan halkının müdafaası için gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail ordusundan saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.

Öte yandan İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan 3 füzenin Batı Celil bölgesinde yasa dışı yerleşim birimi Ştula'da açık araziye düştüğünü açıkladı.

İSRAİL'İN SON 24 SAATTE LÜBNAN'A DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA 95 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in son 24 saat içinde Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 95 kişinin öldüğü, 172 kişinin yaralandığı belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun pazartesi günü Lübnan'ın güneyindeki köy ve kasabalar, Bekaa, Baalbek ve başkent Beyrut'a düzenlediği saldırıların bilançosu paylaşıldı.

Buna göre son saldırılarda 95 kişi ölürken, 172 kişi de yaralandı.