İsrail hak ettiği cezayı almalı

Lahey'de yargılanan İsrail'e yönelik karar bugün açıklanacak. Başkan Erdoğan, Güney Afrikalı mevkidaşı Ramaphosa ile telefonda görüşerek, İsrail'in hak ettiği cezayı alması için azami çaba göstereceğini dile getirdi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine açtığı soykırım davasında ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararını bugün saat 15.00'te açıklayacak. Dünyanın merakla beklediği karar öncesi dün Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile önemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

DAVADAN MEMNUNUZ

Görüşmede, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları, Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı. Başkan Erdoğan, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda mazlum Filistin halkına yönelik işlenen soykırım suçunun cezalandırılması için İsrail aleyhine açtığı davadan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Dava sürecinin değerlendirildiği görüşmede Erdoğan, Türkiye'nin bu haklı davanın uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun şekilde sonuçlandırılması ve insanlık suçu işleyen İsrail'in hak ettiği cezayı alması için azami çaba göstereceğini belirtti.

TEDBİR KARARI ÇIKABİLİR

UAD, Güney Afrika'nın tedbir talebine ilişkin kararı, kamuya açık oturumda canlı ilan edecek. Divan'ın insani yardıma erişiminin sağlamasına ilişkin tedbirler hükmetmesi bekleniyor. Güney Afrika, 9 ihtiyati tedbir karar talep ediyor: "Askeri operasyonları derhal durdurulmalı, askeri operasyonu ilerletecek adımlar atılmamalı, soykırımın önlemesi için tedbir alınmalı, soykırım eylemden kaçınılmalı, insani yardımlar ulaştırılmalı, soykırıma karışanlar cezalandırılmalı, soykırım delillerini muhafaza edilmeli, alınan tedbirler düzenli rapor edilmeli ve davayı zorlaştıracak eylemlerden kaçınılmalı."