İsrail borsasında 'Hamas' oyunu... Açığa satışlarda keskin artış tespit edildi

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı isimli operasyonun öncesinde, İsrail hisselerinin açığa satışlarında ciddi bir artış tespit edildi.

aksam.com.tr

New York Üniversitesi ve Columbia Hukuk Fakültesi'nde iki araştırmacı tarafından ortaya koyulan rapora göre, Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu öncesinde İsrail hisselerinin açığa satışlarında keskin bir artış tespit edildi.

aksam.com.tr'nin Globes'dan çevirdiği habere göre, yatırımcıların 7 Ekim'deki işgalci İsrail'e yönelik operasyon hakkında bilgi edindikleri ve hisse fiyatlarının sert bir şekilde düşeceği beklentisiyle ABD ve İsrail borsalarında açığa satış işlemlerine hız verdikleri iddia edildi.

New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Robert J. Jackson Jr. ve Columbia Hukuk Fakültesi'nden Prof. Joshua Mitts adlı araştırmacılar, saldırıdan önceki günlerde İsrail şirketlerini takip eden ETF'lerin açığa satışlarında keskin ve önemli bir artış tespit etti.

Araştırmacıların ortaya koyduğu verilere göre, Aksa Tufanı operasyonu öncesinde İsrail borsasında işlem gören hisse senetlerinde ciddi açığa satış tespit edildi.

Bu verilen ışığında ortaya konulan raporda, 14 Eylül ile 5 Ekim tarihleri arasında yapılan açığa satışların 4,45 milyon dolar tutarında olduğunu ve Aksa Tufanı operasyonu sonrasında 3,2 milyar şekel kâr elde edildiği ortaya çıktı.

Yapılan araştırma neticesinde ortaya çıkan sonuca göre, bazı yatırımcılar Aksa Tufanı operasyonunu önceden haber aldı ve bunun üzerine ciddi miktarlar kâr elde etti.

Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası'ndan veya İsrail Menkul Kıymetler Otoritesi'nden söz konusu araştırmaya yönelik herhangi bir yorum yapılmaması da dikkat çeken başka bir nokta oldu.