AA
Haaretz gazetesinin haberine göre, Dışişleri Bakanı Cohen, İsrail yönetiminin Filistin topraklarındaki 9 kaçak Yahudi yerleşim birimi için aldığı "yasallaştırma" kararının AB ve uluslararası çapta tepki çekmesi üzerine açıklama yaptı.
Kudüs'te yasa dışı Yahudi yerleşimleri merkezli bir İsrail radyosunun düzenlediği konferansta konuşan Cohen, "Avrupa ülkelerinin İsrail-Filistin sorununa müdahalesini kabul etmeyeceklerini" dile getirdi.
AA'nın haberine göre, Cohen, "İnsani meselelere katkıda bulunmak istiyorlarsa bu onların bileceği bir iş. Ancak diğer Avrupa ülkelerinin, sahada yeni bir gerçeklik oluşturmaya çalışan Filistinli örgütlere katkıda bulunma girişimine karşı savaşacağım ve bunu önleyeceğim." ifadelerini kullandı.
İşgal altındaki Batı Şeria'da artan yerleşim faaliyetlerine itiraz eden ABD yönetimine de işaret eden İsrailli Bakan, "Demokrasi ve İsrail kamuoyunu ilgilendiren iç meselelere kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
- İsrail'den kaçak yerleşimleri "yasallaştırma" adımı
İsrail Güvenlik Kabinesi 13 Şubat'ta, işgal altındaki Batı Şeria'da 9 kaçak Yahudi yerleşim biriminin İsrail kanunları nezdinde "derhal yasallaşmasını" onaylamıştı.
Ülkenin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bu kararın "yetersiz olduğunu ve daha fazla yasa dışı yerleşim biriminin de yasallaştırılacağını" açıklamıştı.
Karara, Birleşmiş Milletler, ABD ve AB ülkelerinin yanı sıra çok sayıda ülkeden tepki açıklamaları gelmişti.
İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa ve ABD dışişleri bakanları, yaptıkları ortak açıklamada, İsrail'in 9 yerleşim birimini "yasallaştırma" girişiminin endişe verici olduğunu bildirmişti.
İşgal altındaki Batı Şeria'daki tüm Yahudi yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilirken, kaçak inşa edilen bu yerleşimlerden bazıları, söz konusu karar çıkmadan önce İsrail kanunlarına göre bile yasa dışı kabul ediliyordu.
- Yahudi yerleşimcilerin sayısı 726 bini aştı
İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor. Bunların çoğu İsrail makamlarının planlamasıyla yapılırken, daha küçük olan bazıları Yahudi yerleşimciler tarafından kaçak olarak inşa ediliyor. İsrail makamları zaman zaman bu kaçak yerleşimlere de kendi kanunları nezdinde resmiyet kazandırarak Yahudi yerleşimlerini genişletmeye devam ediyor.
Kaçak yerleşim birimlerinde yaşayan Yahudi yerleşimciler, Filistinlileri taciz ederek tarım arazilerine ulaşmalarını engelliyor, İsrail ordusu da buralarda yaşayan Yahudi yerleşimcilere koruma sağlıyor.
Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi verilerine göre, bu yıl Kudüs dahil Batı Şeria'daki 176 yerleşim birimindeki Yahudi yerleşimci sayısı 726 bin 427'ye ulaştı. Ayrıca, Batı Şeria'da 86'sı kırsalda olmak üzere 186 kaçak yerleşim bulunuyor.