İsrail ateşkes değil kalıcı katliam istiyor

İsrail'in saldırılarını durdurma karşılığında ABD'den “Lübnan'da operasyon serbestliği” talebinde bulunduğu öğrenildi.

Akşam Gazetesi

İsrail yönetiminin Lübnan'a saldırıları sona erdirmek için "diplomatik koşullarını" içeren bir belgeyi ABD'ye ilettiği öne sürüldü. İsrail'in Walla haber sitesinin haberinde Tel Aviv'in talepleri arasında İsrail ordusunun Hizbullah'ın yeniden silahlanmasını engellemek için aktif uygulama yapmasına izin verilmesini, Lübnan'ın hava sahasında operasyon serbestliği istediği kaydedildi.

BM KARARLARINA AYKIRI

Axios'a konuşan ABD'li bir yetkili, İsrail'in bu taleplerinin Lübnan'ın egemenliğini zayıflatacağını ve Beyrut yönetiminin bu şartları kabul etme olasılığının düşük olduğunu belirtti. İsrail'in dile getirdiği bu iki talebin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararına aykırı olduğuna dikkati çekildi.

BÖLGEDE DURUM KONTROLDEN ÇIKTI

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein Beyrut'ta Lübnanlı yetkililerle bir araya geldi. Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile görüşen Hochstein, "Aylar önce meselelerin çözülmesi ve Lübnan ile İsrail arasında devam eden çatışmanın sona erdirilmesi gerektiği konusunda uyarmıştım; ama durum kontrolden çıktı. Lübnan'ın kaderini diğer çatışmalara bağlamak Lübnan halkının çıkarına değildir. ABD, Lübnan' desteklemeye hazır, bu çatışmayı en kısa sürede sona erdirmek istiyor" dedi.