İskoçya'da iktidardaki İskoç Ulusal Partisi (SNP), seçim beyannamesini kamuoyuyla paylaştı.
Birleşik Krallık 8 Haziran'da yapılacak erken genel seçime giderken, İskoçya’nın bağımsızlığını savunan milliyetçi SNP, seçim beyannamesini açıkladı.
İskoçya bölgesel yönetimi Başbakanı ve SNP Genel Başkanı Nicola Sturgeon tarafından ülkenin Perth kentinde düzenlenen toplantıyla tanıtılan beyannamede, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılmasından (Brexit) önce İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığına yönelik bir referandum düzenlenmesi vaadi yer aldı.
Sturgeon, toplantıdaki konuşmasında, Brüksel ile yapılacak müzakereleri takiben Brexit'in şartlarının ortaya çıkmasıyla İskoçya'nın kendi geleceğini kendi seçmesi gerektiğini belirtti.
"Bizim geleceğimize bizler karar vermeliyiz"
Genel seçimin ardından SNP'nin İskoçya'da en fazla oy alan parti olması halinde bağımsızlık referandumuna muhalif olmanın "demokratik bakımdan sürdürülemeyeceğini" vurgulayan Sturgeon, "Bizim geleceğimize bizler karar vermeliyiz. Geleceğimize başkaları karar vermemeli. (İskoçya'nın bağımsızlığı) Bu seçenek, Brexit sürecinin sonunda yapılacak bir seçenek olmalı. (Referandum) Şimdi değil ama anlaşmanın nihai şartları bilindiğinde yapılmalı." diye konuştu.
İskoç lider, AB ortak pazarının "İskoçya için dev bir fırsat sunduğunu, ülkesi için potansiyel bir ekonomik ödül olduğunu ve İskoç gençler için dünya fırsatları tanıdığını" ifade ederek, "Ancak Brexit ise tüm bunları riske atacak. Bu nedenle Brexit sürecinin sonunda, şu anda değil ama anlaşmanın koşulları ortaya çıktığında, İskoçya'nın geleceğiyle ilgili bir tercihi olmalı. Bu da, ya Brexit yolunda İngiltere'yi izlemek ya da bağımsız bir ülke haline gelmek arasında yapılacak tercih olacak." dedi.
Düşük gelirlilere yönelik vergi artırımında bulunmayacaklarının sözü
Sturgeon ayrıca göreve gelmeleri halinde ülkedeki sağlık sistemi başta olmak üzere sosyal yardımların daha fazla kişiye ulaştığından emin olmak için bu alanların bütçelerini genişletecekleri ve düşük gelirlilere yönelik vergi artırımında bulunmayacaklarının sözünü verdi.
Partinin vaatleri arasında 2-4 yaşındaki çocuklara haftalık 16 saat olan ücretsiz kreş hizmetinin 2021 yılından itibaren haftada 30 saate yükseltilmesi de yer aldı.
Ayrılıkçı SNP, 2015'teki genel seçimde, Londra’daki merkezi parlamentoya 54 milletvekili sokmayı başararak, ulusal siyaset sahnesinde önemli bir aktör haline gelmişti.
İskoçya'da halkın yüzde 62'si, geçen yıl yapılan AB referandumunda birlikte kalmaktan yana oy kullanmıştı. Brexit müzakerelerinde daha fazla söz hakkı isteyen SNP, merkezi hükümetin bu talepleri dikkate almaması üzerine yeni bir bağımsızlık referandumu için bölgesel parlamentoda karar almıştı.
SNP, 2019’da tamamlanması öngörülen Brexit sürecinden önce İskoçya'nın bağımsızlığı referandumu yapma talebini Theresa May başbakanlığındaki merkezi hükümete mart ayında iletmişti. Muhafazakar Partili Theresa May liderliğindeki merkezi hükümet ise İskoçya’nın halihazırda sahip olduğu özerkliğin dayandığı yasaya göre kendi iznine tabi olan referanduma sıcak bakmıyor. SNP, bağımsız İskoçya’nın AB’ye üyelik için yeniden başvuruda bulunmasını istiyor.
SNP lideri Sturgeon genel seçimden çıkacak parlamento tablosunun elverişli olması halinde İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi ile koalisyon hükümeti kurabileceğini söylerken, İşçi Partisi sağda bulduğu SNP ile koalisyon ihtimalini reddediyor. SNP eğitim ve sağlık alanında bölgesel hükümete daha fazla yetkinin devredilmesini sağlamayı hedefliyor.
İskoç halkının yüzde 55'i, 2014'te yapılan bağımsızlık referandumuyla Birleşik Krallık'ta kalma kararı vermişti.
AA