İskandinav Yarımadası hakkında bilmeniz gereken 8 şey!

İskandinavya'ya gitmek mi istiyorsunuz, yada bilgi sahibi mi olmak istiyorsunuz? İşte İskandinav Yarımadası hakkında bilmeniz gereken 8 şey...

1. infolla.com’un haberine göre, İskandinavya, Kuzey Avrupa’da Baltık, Norveç, Atlas Okyanusuİ ve Barents Denizleriyle çevrili; İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya’yı içine alan yarımadanın bütününe verilen addır.

2. İskandinav Yarımadasının yüzölçümü 770.600 km 2 dir. Yarımadada yaşıyan insan sayısı ise 22.800.000 civarındadır.

3. İskandinavya Yarımadasının kıyıları girintili çıkıntılı olup, fiyortlarla doludur. Yarımadada, 2500 m’yi geçmeyen dağlar bulunur. Yarımadanın büyük kesimi düzlüklerle kaplıdır. Ayrıca bölgenin büyük kesiminde pekçok göl vardır. En önemli göllerinin arasında Vanera, Valtern, Malaren, Hjalmaren, Silijan ve Starsgölü sayılabilir. Adayı ağ gibi ören bir çok ırmakbulunur. İskandinavya’nın en önemli akarsularından Torne Lule, Pite Skellefte, Ume Angerman, Dal ve Klor ırmakları Baltık Denizine, Glomma Irmağı ise Kuzey Denizine dökülür.Güneyden kuzeye tundradan kutup iklimine kadar değişiklik gösterir.

4. İç kesimler nemli karasal, güney bölgeleri deniz iklimi etkisine açıktır. Norveç kıyılarında yoğun yağışlar, güneye, doğuya doğru azalır. Kışlar soğuk ve kuzeyde karanlık, yazlar serin ve aydınlık geçer. Genelde iğne yapraklı türler olmak üzere sık ormanlarla örtülü yarımada, yeraltı kaynakları (demir, bakır) yönünden de zengindir. Hidroelektrik üretim potansiyeli büyüktür.

5. İskandinavya Yarımadasına ilk gelen kavimler Normanlar ve Vikingler’dir. İskandinav halkı ortaçağın başında üç krallık halinde teşkilatlandılar. Bunlar İsveç Krallığı, Danimarka Krallığı ve Norveç Krallığı idi. Bu krallıklar topraklarının verimsizliği ve yetersizliği sebepiyle deniz aşırı seferler düzenlemişler ve çeşitli koloniler kurmuşlardır.

6. Yarımadaya 830 yılından itibaren Hıristiyanlık girmiş ve 11. yüzyılda hükümdarın isteğiyle tutunup yerleşmiştir.  İskandinav ülkeleri arasında uzun süreli savaşlar olmuş, 1397’de kurulan Kalmar birleşmesi ile üç devlet (İsveç, Norveç) Danimarka’nın önderliği altında birleşti. Fakat daha sonraki yıllarda devletler arasında olan anlaşmazlıklar bu birliğin dağılmasına sebep oldu.

7. İskandinav ülkeleri, Dünya Savaşlarında tarafsızlık politikalarını korumuşlardır. Bugün İsveç halen tarafsızlığını korumaktadır. Norveç ve Danimarka ise Nato’ya girmiştir.

8.İskandinav mitolojisi , İskandinav insanlarının Hıristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleridir. M.Ö. 1000 yıl sonrasında, birçok avrupa ülkesinde Indo-Avrupa dili konuşuluyordu.