İşgalci İsrail 'takas politikasını' genişletti... Artık koz Filistinlilerin cesetleri!

İşgalci İsrail, insan haklarından uzak, insanlığa yakışmayan tavrını sürdürmeye devam ediyor. Mahkumları ve esirleri takas etme politikası, Filistinlilerin cesetlerine kadar genişletildi. Filistinli STK'lar İsrail'in onlarca cesedi elinde koz olarak tuttuğunu söylerken İsrail Savunma Bakanı yapılanın Filistin'i caydırmakta ''işe yaradığını'' ifade etti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

İşgalci İsrail, Filistinlilerin cesetlerini kendi siyasetinde 'pazarlık kozu' olarak kullanıyor.

Aksam.com.tr'nin AP News'ten aktardığı habere göre, Filistinli bir insan hakları grubu olan Kudüs Hukuki Yardım ve İnsan Hakları Merkezi, politikanın kurulduğu 2015 yılından bu yana İsrail'in en az 82 Filistinlinin cesedini elinde tuttuğunu söyledi. Birçoğunun, komploların yalnızca şehzadelerin levhalarıyla işaretlendiği gizli mezarlıklara gömüldüğünü söyledi.

Oğlunun işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından öldürülmesinden bir yıldan fazla bir süre sonra, Mustafa Erekat hâlâ onun kalıntılarını arıyor.

Bu, İsrail'in, saldırıları caydırmak için çatışmada öldürülen Filistinlilerin kalıntılarını elinde tuttuğu düzinelerce vakadan biri.

Filistinliler ve insan hakları grupları, ceset tutma uygulamasını, yaslı ailelere daha fazla acı çektiren bir toplu cezalandırma biçimi olarak görüyor.

Erekat, "Oğlumu alıkoyma hakları yok ve oğlumun cenazesinin olması benim de hakkım" dedi.

Geçen yıl İsrail Güvenlik Kabinesi, politikayı yalnızca Hamas'la bağlantılı olanları değil, iddia edilen saldırılar sırasında öldürülen tüm Filistinlilerin kalıntılarını içerecek şekilde genişletti. İsrail, Gazze'yi yöneten Hamas'ı terör örgütü olarak görüyor.

Savunma Bakanı Benny Gantz, cesetlerin tutulmasının saldırıları caydırdığını ve İsrailli esirlerin geri dönmesini sağlamaya yardımcı olacağını söyledi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün İsrail ve Filistin direktörü Ömer Şakir, İsrail'in "cesetleri pazarlık fişlerine" çevirdiğini söyledi.

İsrail'in uzun bir mahkum değişimi geçmişi var. 2011 yılında, beş yıl önce Filistinli militanlar tarafından yakalanan ve Gazze'de tutulan bir İsrail askeri için 1000'den fazla Filistinli mahkumu takas etti.

2008 yılında, aralarında ünlü bir militanın da bulunduğu beş Lübnanlı mahkum ile çatışmalarda öldürülen yaklaşık 200 Lübnanlı ve Filistinlinin kalıntılarını, iki yıl önce Lübnanlı militan Hizbullah grubu tarafından yakalanan iki İsrail askerinin kalıntılarıyla takas etmişti.