Bağırov, Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının 25. yıl dönümü vesilesiyle katıldığı bir programda, Dağlık Karabağ sorununa ve Ermenistan- Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmalara ilişkin son durumu AA muhabirine değerlendirdi.
25 yıl önce bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan'ın kardeşliğinin ve dostluğun ebedi olması temennisinde bulunan Bağırov, "Türk Cumhuriyetlerinin her zaman birlik ve beraberlik içinde olmaları şart. Çünkü tarihimiz, dilimiz, dinimiz bir." diye konuştu.
Bağırov, Türkiye'nin bu ülkelerin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmasının çok önemli olduğuna değinerek, "Türkiye tüm dünya ülkelerinden daha çabuk ve çevik davranarak bu ülkeleri cumhuriyet olarak tanımıştır. Bu da bir kez daha gösteriyor ki tarihi bağlarımız bir, medeniyetimiz, dilimiz bir." dedi.
Dağlık Karabağ'daki Ermeni işgali
Azerbaycan- Ermenistan cephe hattında çıkan çatışmaların tek nedeninin Ermenistan'ın ateşkesi bozmaya yönelik bir politika izlemesi olduğunu söyleyen Büyükelçi Bağırov, Karabağ sorunu çözülmedikçe ve Azerbaycan topraklarındaki Ermenistan işgali kalkmadıkça bu çatışmaların devam edeceğini belirtti. Bağırov, şöyle devam etti:
"Maalesef bugüne kadar yürütülen müzakereler de uluslararası kuruluşlar tarafından ortaya konan çabalar da neticeye varmadı. İşgal hala devam ediyor. İşgal hala devam ettiğine göre bu çatışmalar hep yaşanacak. Azerbaycan kendi topraklarının işgal edilmesine hiç bir zaman razı olmayacak. Ne pahasına olursa olsun işgalin kalkması için çaba gösterecek. Bunu her platformda seslendirdik. Geçen nisan ayında yaşanan olaylar tekrar ortaya çıktı. Bu işgal devam ettiği sürece böyle çatışmalar devam edecek. Her iki taraftan da insanlar ölecek. Azerbaycan şehitleri olacak. Çünkü bu işgal devam ediyor."
"Önde gelen devletler Ermenistan'a baskı yapmalıdır"
Bağırov, işgal ve çatışma durumunun ortadan kalkması için uluslararası topluma görev düştüğüne dikkati çekerek, "Dünyanın önde gelen devletleri Ermenistan'a yaptırım ve baskı yapmalılar. Bu konuya uluslararası hukuk çerçevesinde bakan herkes Azerbaycan'ın haklı olduğunu ve topraklarının işgal altında olduğunu söylüyor. Uluslararası kuruluşlar bunu destekliyor, kararlarında bunu tasdik ediyor. Ama Ermenistan'a herhangi bir yaptırım ve herhangi bir baskı uygulanmıyor. Bununla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aldığı 4 karar uygulanmamış oluyor ve Ermenistan işgalci siyasetine devam ediyor." diye konuştu.
Türkiye'nin Azerbaycan'ı bu konuda her zaman desteklediğini belirten Bağırov, "Türkiye, Azerbaycan'ın hakkının ihlal edildiğinin dünya kamuoyuna duyurulmasında yakından çaba gösteren bir ülke olarak kendi siyasetini her zaman gösteriyor. Fakat diğer taraftan bu anlaşmazlığın çözülmesi için devrede olan Minsk Grubunun eş başkanları olan devletler ABD, Rusya ve Fransa herhangi bir çaba göstermediği takdirde vaziyet bu şekilde devam edecek." ifadelerinde bulundu.
Dağlık Karabağ sorunu
Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetlerin dağılmasının ardından Ermenistan'ın bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı. Ermeniler 1991'de başlattıkları saldırı ve işgalleri 1994 yılına kadar sürdürdü. Bu Ermeni saldırı ve işgallerde Azerbaycan, topraklarının yüzde 20'sini kaybederken, 1 milyona yakın kişi doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı.
Taraflar, 4-5 Mayıs 1994'te, Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamenter Asamblesi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle Bişkek Protokolü diye bilinen ateşkes anlaşması imzaladı. Bişkek Protokolünün imzalanmasından bu yana iki ülke arasında büyük çaplı çatışma yaşanmazken, düşük yoğunluklu cephe hattı çatışmalarında binlerce asker hayatını kaybetti.
Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışma
Bu yıl nisan ayıda Ermenistan ordusunun Azerbaycan sivil yerleşim birimlerini ateş altına almasının ardından Azerbaycan ordusu cephe hattında karşı saldırı başlatmıştı. Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde başlatılan operasyonlarda bazı stratejik bölge ve yerleşim birimleri işgalden kurtarılmıştı.
Azerbaycan Savunma Bakanlığının farklı tarihlerde yaptığı açıklamalara göre çatışmalarda, 31 Azerbaycan askeri şehit oldu, 240 Ermenistan askeri öldürüldü.
Taraflar, 5 Nisan'da saldırıların durdurulması yönünde anlaşmıştı. (AA)