İran'daki 5,9'luk deprem Van'ı vurdu: 9 kişi yaşamını yitirdi

İran'ın Khoy kentinde saat 08:53'te 5,9 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem, Van ve çevre illerde de hissedildi. Van'ın Başkale ilçesine bağlı bağlı Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler'de hasar oluştu. Depremde 9 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 37 vatandaşımızın yaralandığı açıklanırken, bazı köy okullarında hasar oluştuğu bildirildi. Öte yandan, Başkan Erdoğan, depremle ilgili olarak İçişleri Bakanı Soylu'dan telefonla bilgi aldı. İçişleri Bakanı Soylu, ''Depremde 9 kişi hayatını kaybetti, enkaz altında kalan yok. Artçı depremler devam ediyor, tedbirliyiz. Bir şey olmaz deyip hasarlı binalara girmek en büyük tehlike. Deprem bölgesine 1250 çadır sevk edildi.'' diye konuştu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sınırda yer alan İran'ın Khoy şehrinde, yerin 5,22 kilometre derinliğinde, saat 08.53'te 5,9 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

Deprem, Van ve çevre illerde de hissedildi. Başkale ilçesi Gelenler Köyü'nde hissedilen depremde, kerpiçten yapılan evlerin yıkıldığı görüldü.

BAŞKALE'DE BAZI EVLER YIKILDI

Başkale ilçesi Gelenler mahallesinde hissedilen depremde kerpiçten yapılan bazı binaların yıkıldığı görüldü.

"BİN 250 ÇADIR BÖLGEYE SEVK EDİLDİ"

İran sınırındaki depremden etkilenen Van'ın Başkale ilçesine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu son durum hakkında açıklamalarda bulundu. 

Soylu burada yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı her vatandaşımızla ilgilenip yaraların sarılmasıdır. Bin 250 çadır bölgeye sevk edildi. 9 kişi hayatını kaybetti, enkazda kalan yok." dedi. 

"CAN KAYBI 9'A YÜKSELDİ"

Twitter hesabından bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde ölü sayısının 9'a yükseldiğini belirterek şunları kaydetti:

"İran'da yaşanan deprem, Van'ın Başkale ilçesini etkiledi. 9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 yaralımız var. 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibi anında olay yerine intikal etti. Durumu kritik 9 kişi ve diğer yaralılarımız için her türlü çabayı gösteriyoruz."

"TÜM ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İran'da gerçekleşen ve Van'da hissedilen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Oktay, "Kerpiç yapılı binaların yıkılmasıyla 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. Başsağlığı diliyorum. 37 yaralımız var. İldeki valimizin koordinasyonunda gerekli tüm çalışmalar yapılıyor. Tedavileri gerçekleştiriliyor. İnşallah sayı artmayacaktır." dedi.

 

"ENKAZ ALTINDA KİMSE YOK"

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez depreme ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

"Her dört köyümüzde de yıkımlar gerçekleşmiş. Özpınar köyümüzde dördü çocuk, üçü yetişkin olmak üzere bir kişi de Güvendik köyünde olmak üzere toplamda 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. İlk bilgilere göre hastaneye sevkedilen 18 kişi mevcut. Bu bölge hayvancılıkla uğraşıyor. Hayvan kaybı gördük. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor."

"BİRKAÇ KÖY OKULUNDA UFAK ÇAPLI HASAR MEYDANA GELDİ"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldi." açıklamasını yaptı.

AFAD'DAN SON DAKİKA UYARISI

AFAD'dan yapılan açıklamada, İran'ın Hoy şehri yakınlarında Türkiye sınırına yakın bölgede saat 08.53'te 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Depremin Türkiye sınırına yakın olması sebebiyle Van'ın Başkale ve Saray ilçelerinde de hissedildiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

"AFAD'dan 13 arama kurtarma ekibi ile Başkale ilçe jandarma, 112 acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Van il AFAD lojistik depodan ilk etapta 144 adet aile tipi çadır olay bölgesine gönderilmiştir. Türk Kızılay ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Vatandaşlarımızın, Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır."

Açıklamada ayrıca, bölgedeki gelişmelerin takip edildiği kaydedildi.