İran'dan Nahçıvan'a köprü ulaşımı

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev, İran'dan Nahçıvan'a yeni bir bağlantı yolu inşa edileceğini açıkladı: “Tahran ile anlaşmaya varıldı.”

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev, İran ve Azerbaycan arasında inşa edilecek köprünün temel atma törenine katıldı. Mustafayev, Azerbaycan-İran ilişkilerinin çok yönlü olduğunu vurgulayarak, "Bu yılın ilk 8 ayında 2 ülke arasındaki taşımacılık yüzde 41 arttı. Transit taşımacılık hacmi ise yüzde 47 arttı. Ayrıca Kuzey-Güney uluslararası ulaşım koridorundaki trafik hacminde yüzde 57'lik bir artış oldu" dedi.

BİRÇOK PROJE HAZIR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in işgalden kurtarılmış topraklarda restorasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesine önem verdiğini belirten Mustafayev, şunları söyledi: "Şu anda bu bölgelerde yeni ulaşım altyapısı da dahil olmak üzere büyük ölçekli projeler uygulanıyor. Horadiz'den Ağbend'e giden bir karayolu inşa ediliyor ve aynı zamanda demiryolu altyapısı da restore ediliyor. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne erişimi iyileştirmek ve yüklerin taşınmasını kolaylaştırmak için adımlar atılıyor. Horadiz-Ağbend yolunun devamında inşa edilecek köprü üzerinden İran topraklarına, oradan ise yeni inşa edilecek köprüyle Nahçıvan'a ulaşım bağlantısı sağlanacak. Bu konuda ise İran ile anlaşmaya varıldı."

İran ile karşılıklı anlaşmaya varıldığını belirten Mustafayev, "Köprü projesi artık hazırlandı. Buna ek olarak, Araz nehrinin kıyısında iyileştirilmesi için çalışmalar yapıldı. Gümrük geçiş noktasının da oluşturulması öngörülüyor. Bu yol aynı zamanda transit malların taşınmasına da hizmet verecek, Azerbaycan, İran ve bölge için de önemli olacaktır. Bu yol projeler sonucunda Doğu Zengezur Ekonomik Bölgesi lojistik merkeze çevrilecektir" dedi.