İran'dan Körfez'i kazanma hamlesi

İran, ABD ile Ortadoğu’da tırmanan gerilim karşısında sürpriz bir hamle yaparak Washington destekçisi Körfez ülkelerine ‘saldırmazlık paktı' önerdi.

ABD’nin İran’a karşı Körfez bölgesine önce bir uçak gemisi, ardındna savaş gemileriyle B-52 bombardıman uçakları yollayıp bir de ek 1500 asker gönderme kararının ardından İran’dan sürpriz bir hamle geldi.  İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD ile tırmanan gerilim karşısında Körfez ülkelerine ‘saldırmazlık paktı’ imzalamayı önerdi. Ancak İran hükümetinin Telegram kanalı üzerinden sözleri yayınlanan Zarif teklifin hangi ülkelere yapıldığı ve ne cevap aldığı hakkında bilgi vermedi. Bölgede İran ile Yemen’deki savaşta karşı karşıya gelen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de bulunuyor. Öte yandan Iraklı mevkidaşı Muhammed el Hekim’le Bağdat’ta bir araya gelen Zarif, “Tahran’ın Körfez’deki komşularıyla çok iyi ilişkiler kurmak arzusunda olduğunu ve bu konuda diyalog ve gerilimi düşürmeye yönelik her türlü öneriyi memnuniyetle karşılayacağını” kaydetti. Zarif ayrıca Avrupa ülkelerini taahhütlerini yerine getirmeye çağırırken, “Nükleer anlaşmayı korumak için daha fazlasını yapmalılar. Konuşmak yeterli değil” dedi. 

ARABULUCU OLACAĞIZ 

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim de, “Irak, mevcut sorunun çözülmesi için ABD ve İran arasında ara bulucu rolü oynayacak” dedi. Ülkesinin, ABD’nin İran’a uyguladığı tek taraflı yaptırımların karşında olduğu ve bu hususta İran’ın yanında yer aldığını söyleyen Hekim, Washington’ın İran’a yönelik ekonomik yaptırımlarının fayda sağlamayacağının altını çizdi. İran Dışişleri Bakanı Zarif de bu süreçte verilen destek dolayısıyla Irak’a teşekkür etti. Zarif, önceki gün sürpriz şekilde geldiği Bağdat’ta, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Adil Abdulmehdi ile de görüştü.

Nükleer anlaşma için referandum

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nükleer programına ilişkin referandum düzenleyebileceklerini söyledi. Ruhani, daha önce üst düzey nükleer müzakereci olarak görev yaptığı 2004 yılında, dini lider Ayetullah Hamaney’e bu öneriyi sunduğunu belirtti. Hamaney’in fikri desteklediğini belirten Ruhani, buna rağmen bir referandum düzenlenmediğini ancak bunun “her zaman çözüm olabileceğini” söyledi.