İran'daki gazeteden Azerbaycan'a küstah tehdit

İran, Türkiye ve Azerbaycan'ı Ermenistan'ın mevcut zayıflığından yararlanarak iki ülke arasında Ermenistan'ın İran sınırına yakın Syunik bölgesi üzerinden bir kara köprüsü kurmaya çalışmamaları gerektiği konusunda yorum yaptı. Devrime bağlı gazetede çıkan başyazıda askeri olarak müdahale yapılabileceği iması yapıldı.

Aksam.com.tr

Aksam.com.tr'nin Intellinews'ten çevirdiği habere göre, İran rejiminin İslam Cumhuriyeti gazetesinde 26 Eylül'de yayınlanan bir başyazıda hem Azerbaycan hem de Türkiye, Tahran'ın buna izin vermeyeceği konusunda yorum yapıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül'de Azerbaycan'ın Nahçıvan'a yaptığı ziyaret sırasında, iki ülkenin Türkiye sınırındaki bölgeden Ermenistan'ın Syunik vilayeti üzerinden Azerbaycan'a bir bağlantı kurulması için çaba göstereceğini belirtti. Syunik vilayeti aynı zamanda denize kıyısı olmayan Ortodoks Hıristiyan ülkeyi bölgedeki en büyük komşu müttefiki olan Şii Müslüman İran'a bağlıyor.

İslam Cumhuriyeti'ndeki haberde Azerbaycan'ın İran'ın kırmızı çizgisini ihlal etmenin eşiğinde olduğu belirtilerek, "Eğer Aliyev ilan edilen kırmızı çizgiyi geçmeye niyetliyse, Bakü'de önemli değişikliklere yol açabilecek başka türden kararlı bir tepkiyi kesinlikle beklemelidir" denildi.

Türk ve Azerbaycanlı yetkililerin 25 Eylül'deki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Aliyev, Sovyet dönemi yetkililerinin Azerbaycan Sovyet Cumhuriyeti'ne ait olması gerektiğini söylediği toprakların bir kısmının Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti'ne ait olduğuna karar vermesinden yakındı.

Reuters'ın haberine göre Aliyev, "Azerbaycan'ın ana kısmı ile Nahçıvan arasındaki kara bağlantısı böylece kesilmiş oldu," diye yakındı.

"Bu, İranlı yetkililerin defalarca bahsettiği ve karşı çıktıkları kırmızı çizgidir. Zengezur koridorunun oluşturulması İran'ın Ermenistan'la bağlantısının kesilmesi anlamına gelir ki bu da İran'ın ulusal çıkarlarına aykırı bir eylemdir ve esasen bölgenin coğrafi durumunun değişmesi ve sınırların yer değiştirmesi demektir.

"İran'ın hassas olduğu konu budur ve İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri defalarca bunun gerçekleşmesine izin vermeyeceklerini söylemişlerdir."

Yayının ardından İran'ın yeni Ermenistan Büyükelçisi Mehdi Sobhani, Başbakan Nikol Paşinyan ile bir araya geldi; İran medyasında görüşmeyle ilgili sadece memnuniyet bildiren haberler yer alsa da Azerbaycan'ın devam eden hamleleri Erivan ve Tahran arasında bir birlik mesajı olduğunu gösteriyor.


İran'dan askeri güç mesajı

Paşinyan'ın yorumları arasında Ermenistan'ın İran ile büyük ölçekli ticaret fırsatları gördüğü de yer aldı.

Ofisinden yapılan açıklamada, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile "güvenilir bir diyalog" içinde olduklarını belirten Paşinyan, bunun iki ülke arasındaki işbirliğinin istikrarlı bir şekilde derinleşmesinin yolunu açtığını söyledi.

İran Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğgeneral Reza Talaei-Nik, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Fars haber ajansının aktardığına göre şu açıklamayı yaptı: "Yakın çevremizde herhangi bir sınır değişikliğine müsamaha göstermeyeceğimizi açıkça belirttik. Sınırlarımızın belirli bölümlerini değiştirme girişimleri oldu ama ne buna cüret ettiler ne de gelecekte edecekler."

General ayrıca İran'ın sınırların statükosunu koruma konusundaki ısrarının arkasında güçlü askeri gücünün yattığının altını çizdi.

Konuyla ilgili bir gelişme olarak, İran ordusunun kara kuvvetleri komutanı General Kioumars Heydari, hem Ermenistan hem de Azerbaycan'a komşu bölgeleri kapsayan kilit sınır bölgelerine 10 tugayın konuşlandırıldığını açıkladı.