İran'da patlama sesleri... ''Ticari iskele hedef alındı''

İran basını, Keşm Adası'ndaki Behmen İskelesi'nin ticari bölümlerinin bir kısmının İran Silahlı Kuvvetleri ile ''düşman unsurlar'' arasında yaşanan karşılıklı çatışmalar sırasında hedef alındığını duyurdu.

AA

Soykırımcı İsrail/ABD ve İran arasındaki savaş ateşkes sürecindeyken İran'da patlama sesleri duyuldu.

İran'ın güneyindeki Hürmüzgan eyaletine bağlı Keşm Adası'nda meydana gelen patlamaya ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. İran basınının Bender Abbas'taki saha incelemelerine dayandırdığı haberinde, İran Silahlı Kuvvetleri ile düşman unsurlar arasında yaşanan karşılıklı çatışmalar sırasında adada ki Behmen İskelesi'nin ticari bölümlerinin bir kısmının hedef alındığı bildirildi.

Ayrıca söz konusu olayın ardından farklı iddialar gündeme gelirken, İsrailli kaynaklar, İsrail basınına İran'daki patlamalara ilişkin açıklama yaptı. Kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin İran'da meydana gelen patlamalarla bağlantısı olmadığını öne sürdü. Bazı kaynaklar ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait savaş uçaklarının iskeleyi hedef aldığı iddiasında bulundu.

İşte ABD/İsrail-İran savaşında dakika dakika yaşananlar:
00:18 İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, ABD ve Bahreyn'in Hürmüz Boğazı'na yönelik hazırladığı Güvenlik Konseyi karar taslağının "siyasi" olduğunu iddia ederek onaylanmaması çağrısında bulundu.

23:50 Amerikan medyası: İran'a saldırıyı ABD yaptı. "Keşm Adası ve Bender Abbas'ı ABD vurdu.

23:47 İran basını, Tahran'ın batısında konuşlu hava savunma sistemlerinin düşman hedeflere karşı devreye girdiğini bildirdi.

23:28 İran Meclisi Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı İbrahim Azizi, ülkenin güneyindeki saldırılara tepki göstererek, düşmanın hata yapması durumunda öncesinden daha sert karşılık alacağını belirtti.

22.52 ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği'ne (AB) ticaret anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi için 4 Temmuz'a kadar süre tanıdığını, aksi takdirde AB'ye yönelik tarifelerin daha yüksek seviyelere çıkarılacağını bildirdi.

22.34 İsrailli kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin İran'daki patlamalarla bağlantısı olmadığını iddia etti.

22:31 İran'ın Fars Haber Ajansı: İran silahlı kuvvetleri ile düşman unsurları arasında Keşm Adası'da çatışma çıktı

21:49 İran Medyası: Bender Abbas şehri yakınlarında patlama sesleri duyuldu.

20:44 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD-İran arasındaki müzakerelere ilişkin açıklamasında, ABD'nin İran'ın 14 maddelik planına yönelik teklifini değerlendirmeyi sürdürdüklerini ve henüz Washington yönetimine bir cevap vermediklerini söyledi.

20.42 ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından hazırlanan analize göre, İran'ın ciddi ekonomik zorluklarla karşılaşmadan en az üç ila dört ay ABD'nin deniz ablukasına direnebileceği savunuldu.

16.14 İran'da ABD-İsrail'in saldırılarıyla başlayan savaş sırasında uzaktan çalışan kamu personelinin 9 Mayıs itibarıyla yeniden tam zamanlı ve fiziksel mesaiye döneceği bildirildi.

14:39 Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD ile İran arasında diplomatik bir çözüme ulaşılması ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, olası bir anlaşmanın Körfez ülkeleri ve bölge çıkarlarını gözetmesi gerektiğini söyledi.

13:50 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ülke lideri Hamaney ile görüştüğünü açıkladı

13:35 Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Hürmüz Boğazı kapalı kaldığı müddetçe İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

12:38 CNN: İran'ın ABD'nin teklifine bugün cevap vermesi bekleniyor

12:30 Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tahir Hüseyin Andrabi, ABD ile İran arasında anlaşmaya varılması konusunda umutlu olduklarını ve yakında anlaşma sağlanmasını beklediklerini bildirdi.

10:12 Trump'ın, Hürmüz Boğazı'nda mahsur kalan tarafsız ülkelere ait ticari gemilere eskort sağlamak amacıyla başlattığı, "Özgürlük Projesi" olarak adlandırdığı operasyonunu, Suudi Arabistan'ın ülkesine ait üs ve hava sahası kullanımını askıya almasının ardından durdurduğu öne sürüldü.

10:09 İran, Güney Kore'ye ait bir petrol tankerine saldırdığına dair iddiaları reddetti.

09.51 İran Meclis Başkanı ve ABD ile görüşmelerde heyet başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Tahran ile Washington'un anlaşmaya yakın olduğu yönündeki ABD medyasında yer alan iddiayı alaycı bir dille yalanladı.

00.28 İran Limanlar ve Denizcilik Kurumu, Hürmüz Boğazı ve bölge sularında bulunan ticari gemi kaptanlarına hitaben yayımladığı mesajda, İran limanlarının, genel denizcilik hizmetleri, teknik destek, erzak, sağlık ve tıbbi hizmetler sunma konusunda hazır olduğunu duyurdu.

00.14 ABD Başkanı Donald Trump'ın, gelecek hafta Çin'e düzenleyeceği resmi ziyaretin tamamlanmasına kadar İran'ın önerilen barış çerçevesini kapsayacak nihai bir anlaşmaya dair "diplomatik bir atılım" beklediği iddia edildi.

00.01 ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın askeri kapasitesini büyük ölçüde ortadan kaldırdıklarını öne sürerek, "Askeri olarak yenilmiş durumdalar." ifadesini kullandı.

6 NİSAN

23.44 İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Muhammed Ekberzade, ABD'nin İran'a yönelik ortaya koyduğu hedeflerini gerçekleştiremediğine atıf yaparak, "Trump, İran'da sistem değişikliği, uranyumun çalınması ve Hürmüz Boğazı'na hakim olma gibi tüm eksenlerde yenilgiye uğramıştır." dedi.

23.18 ABD Başkanı Donald Trump, İran'la müzakerelere ilişkin, "Bir anlaşma yapmak istiyorlar ve son 24 saatte çok güzel görüşmeler gerçekleştirdik. Bir anlaşmaya varmamız mümkün duruyor" dedi.