İran’da 300 protestocu gözaltına alındı

İran güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Tahran’da pazartesi polis güçleriyle Günabad tarikatı arasında çıkan ve 5 güvenlik görevlisinin öldüğü olayda 300 protestocu gözaltına alındı.

1

Günabad mensuplarıyla çevik kuvvet polisi arasında yaşanan çatışmaları gösteren video kesiti sosyal medya platformları üzerinde hızla yayılmıştı.

Görüntülerde kalabalık bir grubun cemaat üyelerinin serbest bırakılması talebiyle Tahran’ın Kuzeyindeki polis merkezi önünde toplandığı görülüyordu. Ayrıca beyaz bir otobüsün yaklaşık 40 personelden oluşan çevik kuvvet polislerinin üzerine doğru sürüldüğü de görüntülerde yer alıyordu.

İran Polis Sözcüsü Said Muntazir el- Mehdi olay günü yaptığı açıklamada 3 polisin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Mehdi’nin açıklamasına göre ölen güvenlik görevlilerinden ikisi hem Besiç güçlerine bağlı hem de İran Devrim Muhafızları komuta kademesinde görevliydi. Mehdi ayrıca 3 polisin otobüs tarafından ezilerek can verdiği olaylarda yaklaşık 30 kişi yaralandığını belirtti. ‘’Olaylar sırasında kullanılan iki otobüsün şoförlerinin de aralarında bulunduğu toplam 300 protestocu gözaltına alındı’’ ifadesine yer verildi.

Sosyal medya üzerinde paylaşılan videoda, polisin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı ve yaralanan protestocuların yüzlerinin kana boyandığı görülüyor.

Günabad Sözcüsü ‘Meczuban-ı Nur’ sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ‘’Polis olaylar sırasında gerçek mermi kullandı, ayrıca bazı mensuplarımız da hasta yatağında polis tarafından gözaltına alındı’’ dedi.

Şarku'l Avsat'ın haberine göre Sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan görüntülerde protestocuların arabaları ve bir de motosikleti ateşe verdiği görülüyor.

New York merkezli ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan İran İnsan Hakları Merkezi yaptığı açıklamada Tahran yönetiminin geçen iki aylık süre zarfında birkaç Sufi ismi gözaltına aldığını kaydetti.

İran İnsan Hakları Merkezi, polisin 14 Ocak’ta diğer tutukluların serbest bırakılması talebiyle yürüyüş yapan topluluğa müdahale ettiğini ve tarikat mensubu 10 kişiyi de gözaltına aldığını bildirdi.