İran Nur 3 uydusunu yörüngeye fırlattığını açıkladı

ABD ordusu, uyduları yörüngeye yerleştirmek için kullanılan aynı uzun menzilli balistik teknolojinin, Tahran'ın muhtemelen nükleer savaş başlıkları da dahil olmak üzere daha uzun menzilli silahlar fırlatmasına da izin verebileceğini söylüyor.

Aksam.com.tr

Devlet medyasının İletişim Bakanı Issa Zarepour'a dayandırdığı habere göre, İran Devrim Muhafızları Çarşamba günü üçüncü bir askeri uyduyu yörüngeye başarıyla fırlattı.

Devlet medyası, Noor 3 görüntüleme uydusunun dünya yüzeyinden 450 kilometre (280 mil) yükseklikte yörüngeye oturduğunu ve 2022 yılında selefi Noor 2'yi fırlatan üç aşamalı Qased veya haberci taşıyıcı tarafından fırlatıldığını söyledi.

DMO, İran'ın düzenli silahlı kuvvetlerine paralel olarak kendi uzay programını ve askeri altyapısını işletiyor ve yalnızca Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'e hesap veriyor. İlk uydusunu Nisan 2020'de uzaya fırlattı.

ABD ordusu, uyduları yörüngeye yerleştirmek için kullanılan aynı uzun menzilli balistik teknolojinin, Tahran'ın muhtemelen nükleer savaş başlıkları da dahil olmak üzere daha uzun menzilli silahlar fırlatmasına da izin verebileceğini söylüyor. Tahran, ABD'nin bu tür faaliyetlerin balistik füze geliştirmenin bir kılıfı olduğu yönündeki iddialarını reddediyor ve hiçbir zaman nükleer silah geliştirme peşinde olmadığını söylüyor.

Biden yönetimi 19 Eylül'de İran'la ilgili yeni yaptırımlar yayınlayarak Tahran'ın insansız hava aracı ve askeri uçak geliştirmesiyle bağlantılı olarak İran, Rusya, Çin ve Türkiye'den çok sayıda kişi ve kuruluşu hedef aldı.

Daha önce de 2019 yılında İran'ın sivil uzay ajansına ve iki araştırma kuruluşuna, Tahran'ın balistik füze programını ilerletmek için kullanıldıkları gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı.

İran ve Rusya arasındaki bağların güçlendiği bir dönemde, geçtiğimiz yıl bir İran uydusu Rus Soyuz roketiyle başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştı.