İran'dan İsrail'e misilleme saldırısı: Yüzlerce füze ateşlendi

Soykırımcı İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e doğru füzeler atıldığını ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığını duyurdu. Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan İsrail'e onlarca füzeyle saldırı düzenlendiği bildirilirken, Tel Aviv ve Tahran'dan karşılıklı intikam açıklamaları yapıldı. Füze saldırılarından hemen sonra ise İsrail'in Ordu Sözcüsü, bu gece Orta Doğu'da 'yoğun saldırı' düzenleyeceklerini söyledi.

AA

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "kısa süre önce" İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı belirtildi.

Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı.

Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu.

İRAN'DAN İLK AÇIKLAMA

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e onlarca balistik füzeyle saldırı başlattığını duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan İsrail'e onlarca füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi.

Saldırının Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

İran devlet televizyonu, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının başladığını duyurarak, "Yüzlerce balistik füze İsrail hedeflerine ateşlendi" ifadelerini kullandı.

ÜRDÜN HAVA SAHASINI KAPATTI

Ürdün, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından hava sahasını uçuşlara kapattı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, söz konusu saldırının "geniş çaplı" olmasını beklediklerini açıklamıştı. Hagari, "Tehdidi ciddiyetle takip ediyoruz. Halktan ordunun talimatlarına uymanızı istiyoruz. İran'dan gelecek ateşin kapsamı geniş çaplı olabilir. Siren çaldığında korunaklı bir alana girmeniz ve biz aksini bildirene kadar orada kalmanız isteniyor" dedi.

BİDEN, ULUSAL GÜVENLİK EKİBİNİ TOPLADI

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu sabah Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ben, İran'ın İsrail'e karşı yakın zamanda gerçekleştirmeyi planladığı füze saldırısını görüşmek üzere ulusal güvenlik ekibimizi topladık. ABD'nin İsrail'in bu saldırılara karşı savunma yapmasına ve bölgedeki Amerikan personelini korumasına nasıl yardımcı olmaya hazır olduğunu görüştük" dedi.

IRAK HAVA SAHASINI UÇUŞLARA KAPATTIĞINI DUYURDU

Irak hava sahasının kapatıldığı bildirildi.

Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak es-Sadavi, konuyla ilgili Irak resmi ajansı INA'ya açıklamalarda bulundu.

Sadavi, "Hava sahasını, hava seyrüseferinin ve Irak'tan geçen uçakların güvenliğini sağlamak için kapattık." dedi.

Iraklı Bakan, ayrıca ülkedeki tüm havalimanlarında uçak seferlerini geçici olarak durdurduklarını aktardı.

İSRAİL ORDU SÖZCÜSÜ, İRAN'IN FÜZE SALDIRISININ "BİR BEDELİ OLACAĞINI" SÖYLEDİ

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın füze saldırısının "bir bedeli olacağını" ve buna karşılık vereceklerini belirtti.

Hagari, İran'ın gerçekleştirdiği füze saldırısı sonrası basın toplantısı düzenlendi.

İran'ın saldırıları nedeniyle hem savunma hem de saldırı pozisyonunda "alarm" durumunda olduklarını söyleyen Hagari, "Bu (füzelerin) ateşin sonuçları olacak. Planlarımız var, seçtiğimiz yer ve zamanda harekete geçeceğiz." ifadesini kullandı.

Hagari, "İran'a yönelik saldırının yakın bir gelecekte mi yapılacağı" yönündeki soruya "en üst düzeyde hazırlıklı oldukları" cevabını verdi.

İran'ın füze saldırılarının ardından, İsrail ordusu halkın sığınaklardan çıkabileceği duyurdu.

İRAN CUMHURBAŞKANI: SALDIRGAN DEĞİLİZ ANCAK TEHDİTLERE KARŞI KARARLIYIZ, İRAN'LA ÇATIŞMAYA GİRMEYİN

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin İsrail'in saldırganlığına karşı meşru haklar temelinde misillemede bulunduğunu söylerek "Saldırgan değiliz ancak tehditlere karşı kararlıyız. İran'la çatışmaya girmeyin." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ülkesinin İsrail'e karşı füze saldırılarının "meşru haklar temelinde İran ile bölgenin barış ve güvenliği için" düzenlendiğini savundu.

İsrail'in saldırganlığına "kesin bir yanıt" verdiklerini ifade eden Pezeşkiyan, bu saldırıların İran'ın çıkarlarının ve vatandaşlarının savunulması amacıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Pezeşkiyan mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Netanyahu İran'ın savaş peşinde olmadığını ancak her tehdide kararlı yanıt vereceğini bilsin. Bu yalnızca gücümüzün bir parçasıydı. İran ile çatışmaya girmeyin."

İSRAİL ORDUSU: BU GECE ORTA DOĞU'DA GÜÇLÜ SALDIRI DÜZENLEYECEĞİZ

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın gerçekleştirdiği füze saldırısının İsrail Hava Kuvvetlerinde herhangi bir hasara yol açmadığını savunurken, bu gece Orta Doğu'da "yoğun saldırı" düzenleyeceklerini söyledi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Hagari, İran'ın füze saldırılarına ilişkin İsrailli gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Hagari, İran'ın düzenlediği füze saldırılarının İsrail Hava Kuvvetlerinde herhangi bir hasara yol açmadığını savundu.

İsrail Hava Kuvvetlerinin "tam kapasite" faaliyet gösterdiğini söyleyen Hagari, "İsrail Hava Kuvvetleri tam kapasiteyle faaliyet göstermeye devam ediyor ve bu gece de geçtiğimiz yıl olduğu gibi Orta Doğu'ya güçlü saldırılar düzenlemeye devam edecek." ifadelerini kullandı.

Hagari, Orta Doğu'da düzenleyecekleri saldırıların hedefinde İran'ın olup olmayacağına ise değinmedi.

İsrail Ordu Sözcüsü, bu akşam düzenlediği basın toplantısında, İran'ın füze saldırılarının "bedeli olacağını" ve karşılık verileceğini söylemişti.

BLİNKEN, İSRAİL'İN SAVUNMASINA ÜLKESİNİN AKTİF DESTEK VERDİĞİNİ VURGULADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısının "kabul edilemez" olduğunu kaydederek, "İsrail, ABD'nin ve diğer ortakların aktif desteğiyle bu saldırıyı etkili şekilde yenilgiye uğratmıştır." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bakanlıkta düzenlediği bir toplantı öncesinde Orta Doğu'daki İsrail-İran gerilimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran'ın İsrail'e 200 civarında balistik füze fırlattığını ifade eden Blinken, "Bu kesinlikle kabul edilemez ve tüm dünya bunu kınamalı. İsrail, ABD'nin ve diğer ortakların aktif desteğiyle bu saldırıyı etkili şekilde yenilgiye uğratmıştır." dedi.

İsrail'in savunmasına ABD'nin bir kez daha aktif şekilde destek verdiğini vurgulayan Blinken, İsrail ile yakın koordinasyon halinde olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

İNGİLTERE BAŞBAKANI STARMER, İSRAİLLİ MEVKİDAŞI NETANYAHU'YLA TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla yaptığı telefon görüşmesinde ülkesinin İsrail'in güvenliğine verdiği desteği dile getirdi.

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, Starmer ve Netanyahu bu akşam telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İkili, Orta Doğu'da yükselen tansiyonu ele alırken Starmer, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınadığını belirtti.

Starmer, İngiltere'nin İsrail'in güvenliğine ve sivillerin korunmasına olan kararlı bağlılığını da görüşmede ifade etti.

Görüşmede Lübnan'da ateşkesin önemine ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı doğrultusunda siyasi çözüme alan açılmasına işaret eden Starmer, Gazze'de ateşkes yapılması gerekliliği ile esirlerin salıverilmesinin önemine de vurgu yaptı.

PENTAGON: İRAN'IN İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI BİR ÖNCEKİNE KIYASLA İKİ KATI BÜYÜKLÜĞÜNDEYDİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın İsrail'e yönelik bugün gerçekleştirdiği füze saldırısının en son 13 Nisan'daki saldırısına kıyasla sayı bakımından iki katı büyüklüğünde olduğunu bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında konuştu.

İran'ın İsrail'e bugün yaklaşık 200 balistik füze attığını belirten Ryder, "Bu önemli bir saldırıydı, muhtemelen kapsam açısından daha önce gördüğümüzün büyüklüğündeydi." dedi.

Ryder, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısına karşılık İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği misillemeye göndermede bulunarak, "En son gerçekleştirilen füze saldırısına kıyasla bugün fırlatılan balistik füzeler sayı açısından yaklaşık iki katı büyüklüğündeydi." diye konuştu.

ABD'nin bölgede bulunan iki donanma muhribi USS Vocal ve USS Cole'un İran'ın füzelerine karşı yaklaşık bir düzine füze savunma sistemi ateşlediğini belirten Ryder, İran füzelerinin çoğunun İsrail tarafından engellendiğini ve ilk belirlemelere göre İsrail'de çok az hasar meydana geldiğini aktardı.

Ryder, İran'ın saldırı öncesi ABD'ye haber verip vermediği şeklindeki soruya da "İran'ın olası saldırısı hakkında herhangi bir ön uyarıda bulunduğundan haberim yok." ifadesini kullandı.

İran'ın füze saldırısının sonuçlarını hala değerlendirdiklerini kaydeden Ryder, bölgedeki ABD güçlerine yönelik ise şu ana kadar herhangi bir saldırı olmadığı bilgisini paylaştı.

Ryder, "Kesinlikle başka bir saldırı olmamasını umuyoruz. Ancak İran'ın bir kapasitesi olduğu açık ve bunu doğrudan İsrail'e saldırmak için kullanmaya istekli olduklarını gösterdiler. Bu nedenle İsrail ile bir sonraki adımlar ve daha da önemlisi İsrail'in savunması konusunda yakın istişarelere devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.