Reuters kuruluşunda proje yöneticisi olan Zaghari-Ratcliffe, İran mahkemesi tarafından rejimi devirmeye hazırlandığı suçlamasıyla Nisan 2016’da tutuklanmıştı. Reuters tarafından dün yapılan açıklamaya göre, bu suçlama ailesi ve çalıştığı kurum tarafından reddedildi.
İran merkezli Tesnim Haber Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre, Tahran’daki yargı heyeti sorumlusu Gulam Hüseyin İsmaili, “İran yargısı, bu konu hakkında Batı medyasının çekingen davrandığı herhangi bir iddiayı onayamaz. Karar alındığında yargı tarafından veya diplomatik kanallar vasıtasıyla ilan edilecek” açıklamasında bulundu.
Tesnim, İsmaili’nin hakkında konuşulan raporlar açığa kavuşmaksızın tutuklunun takasına dair anlaşma konusundaki raporları kesin olarak reddettiğini kaydetti. İsmaili, “Halihazırda yürütülmekte olan davanın yanı sıra mahkeme, Zaghari-Ratcliffe’ye karşı başka bir davaya daha bakıyor” dedi. İsmaili’nin açıklamaları, Zaghari-Ratcliffe’ye karşı başka bir davanın daha varlığının Adalet Bakanlığı sorumluları tarafından onaylandığı anlamına geliyor.
Reuters’ın belirttiğine göre, Zaghari-Ratcliffe’nin ailesi Ekim ayında, yeni davanın ek 16 yıl hapis cezası verilmesine sebep olacak suçlamalar içerdiğini söyledi. Aile, suçlamaların Zaghari-Ratcliffe’nin Tahran’daki rejimi devirme planı yapan örgütlere mensup olduğunu ve bu örgütlerden para alma, Londra’da İran Büyükelçiliği önünde gösterilere katılma gibi iddiaları içerdiğini belirtti.
Şarku'l Avsat