İran ''görünmez'' F-35'i yine avladı: Tahran pilotun başına ödül koydu

İran, ülkenin orta kesimlerinde ABD'ye ait bir F-35 savaş uçağını hava savunma sistemleriyle düşürdüğünü iddia etti. Olaya ait görüntüler ülke basınında genişçe yer buldu. İran devlet televizyonu, düşürülen ABD'ye ait savaş uçağının pilot ya da pilotlarını sağ yakalayana ödül verileceğini duyurdu.

AA

Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasında, "Amerikan yapımı gelişmiş bir F-35 savaş uçağı, İran Devrim Muhafızları Ordusunun gelişmiş hava savunma sistemi tarafından İran'ın orta semalarında imha edildi." denildi.

Son 12 saat içinde ikinci savaş uçağının düşürüldüğü öne sürülen açıklamada, savaş uçağının tamamen imhası nedeniyle pilotun akıbeti hakkında bilginin henüz bulunmadığı ifade edildi.

Düşürülen uçağa ait olduğu iddia edilen görüntüler ülke medyasında paylaşıldı.

Vurulan uçağın İngiltere'de ABD Hava Kuvvetleri'ne de ev sahipliği yapan Lakenheath Hava Üssü'ndeki filoya bağlı olduğu aktarıldı.

İran, 19 Mart'ta da ABD'ye ait bir F-35, dün de İsrail'e ait bir F-16'yı düşürdüğünü duyurmuştu. ABD ordusu ise İran tarafından hedef alınan F-35'in bölge ülkelerinden birindeki üsse "sert iniş" yaptığını öne sürmüştü. İran dün de Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Keşm Adası'nda gelişmiş bir savaş uçağının düşürüldüğünü açıklayarak, vurulma anına ait olduğu iddia edilen görüntüleri paylaşmıştı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) uçağın vurulmadığını öne sürmüştü.

İRAN DEVLET TELEVİZYONU: DÜŞÜRÜLEN ABD UÇAĞININ PİLOTUNU SAĞ ELE GEÇİRENE ÖDÜL VERİLECEK

İran devlet televizyonu, düşürülen ABD'ye ait savaş uçağının pilot ya da pilotlarını sağ yakalayana ödül verileceğini duyurdu.

Devlet televizyonuna bağlı yayın yapan Kohgiluye ve Buyerahmed eyaletinin televizyon kanalında eyalet sakinlerine hitaben okunan açıklamada, "Düşmanın pilot ya da pilotlarını sağ halde polis ve askeri yetkililere teslim ederseniz değerli bir ödül elde edeceksiniz." ifadeleri kullanıldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, sabah saatlerinde ülkenin orta kesimlerinde bir savaş uçağını hava savunma sistemleriyle vurarak düşürdüğünü duyurmuştu.

İran basını, ABD'ye ait savaş uçağının pilotunun yakalanarak esir alınmış olabileceğini yazmıştı.

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansının haberinde, "Bazı bilgilere göre, bu sabah Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gelişmiş Amerikan savaş uçağının imha edilmesinin ardından uçağın pilotu fırlatma koltuğunu kullanarak ülke içine indi." ifadelerine yer verilmişti.

MÜRETTEBATTAN 2 KİŞİYİ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

ABD basınında İran'ın bir ABD savaş uçağını düşürdüğü ve mürettebattan 2 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü iddia edildi.

ABD merkezli Axios haber platformunun konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İran ordusu bir ABD savaş uçağını düşürdü. Savaş uçağındaki mürettebatı arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Axios haberinde bu durum ABD ve İsrail'in İran'a saldırıları ve İran'ın misilleme başlatması sonrası "bir ABD uçağının düşman ateşiyle düşürüldüğü ilk olay" olacağı aktarıldı.