İran füzelerine karşı ABD kalkanı... Katliam destekçisi yine devrede

ABD, İran'ın uzun menzilli balistik füzelerini engellemek için İsrail'e THAAD hava savunma sistemi konuşlandırdı. İran, “ABD kendi askerlerinin hayatını riske atıyor” dedi.

Akşam Gazetesi

Gazze ve Lübnan'daki katliamlara destek veren ABD, İran'ın İsrail'e olası saldırılarını önlemek amacıyla yeni bir adım attı. İsrail Ordu Radyosu'nun X hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "ABD, İran tehditlerine karşı hazırlık olarak THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) sistemini İsrail'e konuşlandırdı" ifadeleri kullanıldı. Pentagon da, ABD'nin İsrail'e THAAD füze savunma sistemi konuşlandıracağını doğruladı. ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın kararı üzerine İsrail'e ABD personelinden oluşan bir ekiple birlikte THAAD füze savunma sistemi gönderileceği belirtildi. ABD daha önce Mart 2019'da İsrail'de ortak savunma tatbikatlarının bir parçası olarak THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmıştı.

'BÜYÜK SALDIRI HAZIRLIĞI'

akalıcı olup olmadığı ve sistemin İsrail'in savunma ağına entegre edilip edilmeyeceği konusu henüz bilinmiyor. Şu anki konuşlandırma, İsrail'in İran'a karşı "büyük saldırı" hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

'KIRMIZI ÇİZGİMİZ YOK'

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, konuya ilşikin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, İsrail'e rekor miktarda silah sevk ediyor. Şimdi ise aynı zamanda İsrail'deki füze sistemlerini işletmeleri için konuşlandırarak kendi askerlerinin hayatını riske atıyor" dedi.

İSRAİL ETKİSİZ KALMIŞTI

İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti. İsrail'in halihazırda uzun menzilli Arrow, orta menzilli "Davud'un Sapanı" ve kısa menzilli "Demir Kubbe" olmak üzere 3 hava savunma sistemi bulunuyor ancak bu sistemler, İran'ın son misilleme saldırısında birçok füzeyi durdurmada yetersiz kalmıştı.

KİNETİK ENERJİYLE HEDEFİ İMHA EDİYOR

THAAD, ABD ve müttefik ülkelerinin balistik füze tehditlerine karşı savunma amacıyla kullanılmaktadır. THAAD, ülke topraklarına gelen bir balistik füzeyi, atmosferin içindeki veya dışındaki uçuş sırasında imha etmeyi başarabiliyor. Bu füze savunma sistemi hedefe çarparak (kinetik enerji ile) hedefi etkisiz hale getiriyor. Bu nedenden dolayı patlayıcı başlık içermez. Bu özellik, hava savunma sistemini son derece hassas ve güçlü bir hale getiriyor.

SOYKIRIM DESTEĞİ AMERİKA'NIN KARA LEKESİ

ABD Dışişleri Bakanlığındaki Arapça Sözcülük görevinden nisanda istifa eden Hala Rharrit, ABD'nin İsrail'e verdiği destek konusunda "Bence bu, nesiller boyunca ABD'nin üzerinde bir leke olarak kalacak" dedi. Rharrit, "Sadece Amerikalı bir diplomat olarak değil, bir Amerikalı olarak, sadece Arap dünyasında değil, dünyanın büyük bir bölümünde ülkemin çocuk katillerinin ülkesi olarak görülmesi benim için yıkıcı bir durum. ABD silahları olmasaydı İsrail bu soykırımı gerçekleştiremezdi" ifadeleriyle rahatsızlığını dile getirdi. Çoğu kişinin kariyer kaygısı ve finansal sebeplerle sessiz kalmayı tercih ettiğine işaret eden Rharrit, bu durumun kendisi için "kahredici" olduğunu söyledi.