İran, Erbil'e füze yağdırdı! Gazze ateşi bölgeyi sardı

İran, Kasım Süleymani'yi anma töreninde gerçekleşen saldırıya misilleme yaptı, Erbil'e 11, İdlib'e 13 balistik füze fırlattı. Iraklı milyarder Peşrev Dizayi ile birlikte 4 kişi hayatını kaybetti. ABD, üslerinin zarar görmediğini açıkladı.

İran Devrim Muhafızları, Kasım Süleymani'nin 3 Ocak'taki ölüm yıldönümünde, Kirman'daki mezarı yakınında düzenlenen ve en az 94 kişinin ölümüne neden olan intihar saldırısına misilleme olarak Suriye'deki DEAŞ hedeflerini ve Kuzey Irak'taki ABD ve İsrail'e ait olduğunu düşünülen birçok noktaya taktik füze ve İHA'larla saldırı düzenledi.

24 FÜZE ATEŞLENDİ

Irak'taki Erbil kentinde önceki gece saat 23.00 sıralarında art arda patlama sesleri yükseldi. ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok bölgede patlama sesleri duyulduğu ifade edildi. Saldırının ardından İran yönetiminden açıklama geldi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, İran karşıtı terörist grupların ve casusların karargahlarını balistik füzelerle vurduğunu açıkladı. İran resmi haber ajansı IRNA'nın Devrim Muhafızları Ordusu'nun yazılı açıklamasına dayandırdığı habere göre, bölgedeki casus karargahları ve İran karşıtı terörist grupların toplanma alanları balistik füzelerle hedef alındı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Suriye'nin İdlib ve Kuzey Irak'ta Erbil'e atılan balistik füzelerin sayısını 24 olarak açıkladı.

MOSSAD KARARGAHI İDDİASI

Tesnim Haber Ajansı'na göre, Devrim Muhafızları'ndan yapılan açıklamada, Suriye'nin İdlib kentine 4 adet orta menzilli "Hayber Şiken" füzenin Huzistan'dan ateşlendiği, Kuzey Irak'ın Erbil kentine 4 adet Kirmanşah'tan, 7 adet de Doğu Azerbaycan'dan balistik füze ateşlendiği kaydedildi. Açıklamada, yine 9 adet çeşitli özellikte füzenin Suriye'nin farklı bölgelerine atıldığı ifade edildi. İran, Mossad'ın Erbil'deki ana casusluk karargahlarından birinin imha edildiğini iddia etti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, saldırıları "İran'ın ulusal güvenliğine karşı hareket edenlere yönelik bir tepki" olarak nitelendirdi. Kenani, Tahran'ın ulusal güvenlik tehditlerini caydırmak için meşru ve yasal hakkını kullandığını ifade etti.

ABD ÜSLERİ ZARAR GÖRMEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Erbil yakınlarındaki saldırıları "pervasızca" olarak nitelendirerek kınadı. Yetkililer hiçbir ABD tesisinin hedef alınmadığını ve saldırılardan etkilenmediğini, ABD'li herhangi bir kayıp olmadığını söyledi.

IRAK ELÇİSİNİ ÇEKTİ

Saldırının ardından İran ile Irak arasındaki tansiyon yükseldi. Irak hükümeti, Tahran Büyükelçisi'ni ülkeye geri çağırma kararı aldı. Büyükelçi Nasir Abdulmuhsin'in istişare için bakanlığa çağırıldığı bildirildi. Irak Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Bağdat Maslahatgüzarı'na da protesto notası verdi.

MİLYARDER İŞ İNSANI ÖLDÜ

IKBY, saldırılarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 altı kişinin de yaralandığını açıkladı. Yerel kaynaklar, dolar milyarderi iş insanı Peşrev Dizayi'nin evinin füzelerle vurulduğunu bildirdi. 1 yaşındaki bebeğiyle birlikte hayatını kaybeden Iraklı iş insanı Peşrev Dizeyi, Erbil'de petrol, teknoloji ve inşaat gibi önemli projelere imza atan bir isim olarak biliniyor.

PAKİSTAN'A DA FÜZE VE DRONE'LU OPERASYON

İran, Pakistan'ın dağlık bölgesinde konuşlanan ve İran ile Pakistan'dan toprak alarak bağımsız bir Beluç devleti kurmayı hedefleyen Belucistan Kurtuluş Ordusunu vurdu. Örgütün ana karargahı ve iki ayrı üssü füzelerle vuruldu. İran'ın operasyonu Pakistan ile birlikte gerçekleştirdiği önü sürüldü. Saldırı ile ilgili İran devlet medyası ise "Bu üsler füzeler ve insansız hava araçları tarafından vuruldu ve yok edildi" açıklamasını yaptı. Belucistan Kurtuluş Ordusu, Pakistan sınırında birçok kez İran güvenlik güçlerine yönelik saldırılar gerçekleştirmişti.