HABER MERKEZİ
Soykırımcı İsrail ve ABD'nin 28 Şubat'ta İran'a yönelik düzenledikleri saldırıların ardından başlayan savaş 38. gününde karşılıklı saldırılarla devam ediyor.
İRAN ABD'NİN HÜCUM GEMİSİNİ VURDUİran, ABD'ye ait USS Tripoli (LHA-7) amfibi hücum gemisini füze saldırılarıyla hedef aldığını duyurdu.
İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "ABD terörist ordusuna ait ve 5 binden fazla denizci ve piyade taşıyan LHA-7 helikopter ve amfibi hücum gemisi İran'ın yıldırım hızındaki füze saldırılarına maruz kaldı." ifadelerine yer verildi.
Saldırılar sonrasında geminin Hint Okyanusu'nun güneyine doğru çekilmek zorunda kaldığı kaydedildi.
TAHRAN'DA PATLAMA SESLERİ DUYULDU
İran basınında yer alan haberlere göre, ABD ve İsrail'in İran'ın başkenti Tahran'da sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda Baharistan ilçesinde 13 kişi yaşamını yitirdi. Gece boyunca devam eden saldırılarda Tahran'ın Şehriyar ilçesinde 6 kişi ve kentin doğusunda da 4 kişinin öldüğü belirtildi. Kum kentinde de şehrin merkezinde sivil binanın doğrudan hedef alındığı saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi. ABD ve İsrail'in Basra Körfezi kıyısındaki Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Lenge kentinde de yerleşim yerlerine saldırılarında 6 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin yaralandığı aktarıldı.
İSRAİL ORDUSU, HAYFA'YA İSABET EDEN İRAN FÜZESİNİN ÖNLENEMEMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMA AÇTI
İsrail'in Times of Israel gazetesinin haberine göre, İsrail ordusu, Hayfa'da bir binaya isabet eden füzenin önlenememesine ilişkin başarısızlığın nedenini araştırıyor. Haberde, İsrail ordusunun hava savunma sistemlerini çalıştırmasına rağmen füzeyi önleme girişiminin başarısız kaldığı belirtildi.
İSRAİL BASINI: HAYFA'DAKİ FÜZE SALDIRISINDA ENKAZ ALTINDA KALAN 2 KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI
İsrail'in Times of Israel gazetesinde yer alan haberde, İran'a ait balistik füzenin isabet ettiği noktada saatler süren çalışmaların ardından 2 kişinin cansız bedeninin çıkarıldığı belirtildi. Haberlerde, enkaz altında başka kişilerin bulunabileceği yönündeki arama çalışmalarının da sürdüğü aktarıldı.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'a Hürmüz Boğazı için tanıdığı 48 saatlik süreyi 8 Nisan'a kadar uzattı.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'a anlaşma için verdiği süreyi güncelledi. Trump, sosyal medya hesabından, "Salı günü ABD Doğu Yakası saatiyle 20.00'de (Türkiye saatiyle 8 Nisan 03.00)" paylaşımını yaparak, İran'a Hürmüz Boğazı'nı ticari gemilerin geçişine açması için tanıdığı 48 saatlik süreyi uzattığını duyurdu.
Trump, daha önce Hürmüz Boğazı'nı 48 saat içinde açmaması durumunda İran'ı tehdit etmiş, "Salı günü İran'da elektrik santrali günü ve köprü günü olacak, hepsi bir arada. Daha önce benzeri görülmemiş olacak! Şu lanet boğazı açın, yoksa cehennemde yaşayacaksınız" demişti.
İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hürmüz Boğazı'nın özellikle ABD ve İsrail için artık eski düzene dönmeyeceğini belirtti.
Komutanlığın, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Hürmüz Boğazı artık asla eski düzene dönmeyecek, özellikle ABD ve İsrail için." ifadeleri kullanıldı.
Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri'nin İranlı yetkililer tarafından bildirilen "Basra Körfezi için yeni düzen" taslağının operasyonel hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu kaydedildi.
İşte ABD/İsrail-İran savaşında dakika dakika yaşananlar:21:33 ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan savaşta "(İran'a yönelik) en yoğun hava saldırılarının bugün yapılacağını" öne sürdü.19:11 Kuveyt Ulusal Muhafızlar Başkanlığı, askeri güçlerinin "güvenliğini sağlamakla sorumlu olduğu bölgelerde" 4 insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü açıkladı.
17:32 İran'ın misillemesinin ardından İsrail'in merkezinde sirenler çaldı
16:30 İran: Arap liderler Trump'a Basra Körfezi'nin kumar yeri olmadığını anlatmalı
16:00 İran basını, ABD-İsrail'in ülkenin güneyindeki Aseluye petrokimya tesislerinin ardından Şiraz'daki Petrokimya Kompleksi'ne de saldırdığını duyurdu15:27 İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ve İsrail'in ülkenin en prestijli üniversitelerinden Şerif Teknoloji Üniversitesi'ne düzenlediği saldırılara tepki gösterdi.
15:09 İran, Tel Aviv ve Hayfa'daki stratejik merkezler, Birussebi (Berşeva) kimya fabrikaları ve İsrail ordusunun mevzileri ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) İsrail'in insansız hava aracı (İHA) üretim merkezi ve ABD'nin Kuveyt'teki Ali es-Salim Hava Üssü'ne saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu.14:58 İran'ın Buşehr Valiliği, ülkenin güneyindeki Pars Özel Ekonomik Bölgesi'ne düzenlenen saldırılarda petrokimya üretim tesislerinin hasar gördüğünü açıkladı.
14:39 ABD ve İsrail'in saldırıları sürerken, İran'ın İsrail'in merkezini hedef alan misillemesinde başkent Tel Aviv ile çevresindeki 27 noktaya füze parçaları isabet etti.14:35 İran: ABD'nin amfibi hücum gemisi füze saldırılarıyla hedef alındı
14:33 İsrail Savunma Bakanı Katz: İsrail ordusu İran'ın en büyük petrokimya tesisine saldırı düzenledi
13:49 İran, İsrail'e ait bir gemiyi seyir füzesiyle vurduğunu duyurdu
13:40 İran: İsfahan semalarında ABD'ye ait MQ-9 Reaper tipi SİHA düşürüldü
13:32 Bahreyn: Savaşın başından bu yana İran kaynaklı 188 füze ve 468 İHA engellendi
13:28 AB Konseyi Başkanı Costa, İran'da sivil altyapının vurulmasının "kabul edilemez" olduğunu vurguladı
13:18 İran Ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Ekreminiya, "gelecekteki saldırıları engellemek için düşmanı pişmanlık duyacağı noktaya getirene kadar savaşa devam edeceklerini" söyledi.12:15 İsrail ordusundan "Tahran bölgesinde 3 havalimanını vurduk" iddiası
11:40 ABD/İsrail-İran Savaşı'nda Körfez'e yönelik saldırılar BAE ve Kuveyt'e artarken Suudi Arabistan'a azaldı
11:38 İran, ABD ve İsrail'in nükleer tesislerine saldırılarına UAEA'nın "kayıtsızlığını" eleştirdi
11:26 İsrail'in Kanal 14 televizyonu sunucusu gazeteci Shimon Riklin, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in de katıldığı programda, İran'a karşı nükleer silah kullanılması önerisinde bulunarak, "Neden biz (İran'da) nötron bombası kullanmıyoruz. Binalara zarar vermeyen, sınırlı bir şekilde her yerdeki tüm insanları öldüren bir tür atom bombası." dedi.11:25 İran basını: ABD-İsrail'in Şerif Teknoloji Üniversitesine saldırısında ülkenin yapa zeka altyapısı hedef alındı
11:15 İran: ABD ve İsrail sivilleri hedef almayı sürdürürse "daha yıkıcı ve kapsamlı" misillemeler yaparız
11:00 Kuveyt'te önlenen füze saldırısında düşen şarapneller nedeniyle 6 kişi yaralandı
10:42 İran Devrim Muhafızları Ordusu İstihbarat Teşkilatı Komutanı Tümgeneral Mecid Hademi, ABD-İsrail saldırısında hayatını kaybetti10:35 İran: Tahran, Pakistan'dan ateşkes teklifi aldı. Teklif inceleniyor, Tahran baskıyı kabul etmeyecek10:30 İran'da ABD-İsrail "propagandası" ve "kamu güvenliğini bozmak" suçundan 235 kişi gözaltına alındı
10:27 Japonya, İran ile liderler düzeyinde görüşmeye hazırlanıyor
10:23 İran Kültürel Miras Bakanı: Düşman saldırıları nedeniyle ülkedeki 131 medeniyet anıtı tahrip edildi
10:10 ABD ve İsrail güçlerinin İran'ın başkenti Tahran ile Kum ve Bender Lenge şehirlerine gece boyunca düzenlediği saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 34'e yükseldi.09:46 ABD, İran ve bölgesel arabulucuların kalıcı bir anlaşma için müzakerelerin yürütülmesi amacıyla 45 günlük bir ateşkese ilişkin şartları görüştüğü iddia edildi.09:33 İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın sivil altyapısına saldırı tehditlerini hayata geçirmesi halinde "süper savaş suçlusu" olacağını belirterek, Tahran'ın her türlü saldırıya veya tehdide "derhal ve pişman edici" karşılık vereceğini söyledi.09.05 ABD ve İsrail'in geceden bu yana İran'ın farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 34 kişi hayatını kaybetti08.48 Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Fuceyre kentinde, telekomünikasyon şirketine ait binaya insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendiği bildirildi.08.21 İran'dan düzenlenen misillemenin ardından çok başlıklı füze parçalarının Tel Aviv ve çevresinde toplam beş şehirde 15 noktaya isabet etmesi sonucu 1'i ağır 2 kişinin yaralandığı bildirildi.07.38 İsrail basını, İran'ın Hayfa'ya dün düzenlediği füze saldırısında vurulan binanın enkazı altında kalan 2 kişinin cesedine ulaşıldığını bildirdi.06.52 ABD-İsrail'in İran'ın başkenti Tahran'a düzenlediği saldırılarda Şehriyar ilçesinde 3'ü çocuk 6 kişi yaşamını yitirdi.06.10 ABD-İsrail'in İran'ın başkenti Tahran'ın sivil yerleşim birimine düzenlediği saldırıda 4 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı bildirildi.04.31 ABD-İsrail saldırıları altındaki İran'ın başkenti Tahran'da gece yarısı bir kez daha patlama sesleri duyuldu.04.10 ABD-İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü İran'ın misillemesinin ardından İsrail'in merkezinde art arda sirenlerin çaldığı bildirildi.03.45 İsrail ordusu, Hayfa'ya doğrudan isabet eden ve ağır hasara yol açan füzenin önlenememesine ilişkin soruşturma başlattı.02.36 ABD-İsrail saldırıları altındaki İran'ın başkenti Tahran'da patlama sesleri duyulduğu bildirildi.01.43 ABD-İsrail'in İran'a saldırılarında Kum kentindeki bir yerleşim biriminin hedef alındığı bildirildi.01:31 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt, İran'dan atılan füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini açıkladı.01:11 Irak'ın Erbil kentinde bir saat içinde 7 kamikaze insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğü bildirildi.00:58 İsrail ordusunun Nebatiye kentinde bir araca düzenlediği saldırıda bir anne ve baba hayatını kaybetti, ailenin 2 çocuğu da yaralandı.00:37 İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hürmüz Boğazı'nın özellikle ABD ve İsrail için artık eski düzene dönmeyeceğini belirtti.00:02 İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsmail Sekab İsfahani, sosyal medya hesabından, ABD'nin, İran'da düşürülen F-15E tipi savaş uçağının kayıp ikinci pilotunu kurtarmak için düzenlediği operasyona ilişkin açıklama yaptı: "İsfahan'ımızın gökyüzü sadece birkaç uçağın düşüşüne şahitlik etmedi. Sanki büyük bir senaryo çöktü"23:57 İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemül Enbiya Merkez Karargahı Sözcüsü Albay İbrahim Zülfikari, İran tarafından vurulduğu iddia edilen ABD nakliye uçaklarına ilişkin açıklamalarda bulundu.