Irak’ta sınav sorularının sızdırılması tartışmalara yol açtı

Irak’ta ortaokul öğrencilerine okutulan İslami Bilgiler dersi sorularının sızdırılmasının ardından sınavların iptal edilmesiyle ilgili ortaya çıkan tartışmalar sürüyor.

Yaşananların ardından Irak Eğitim Bakanlığı yaptığı açıklamada, Arapça dersi sınav sorularının sızdırılmadığını belirtti.

Eğitim Bakanlığı, şaibeli sınav sonuçlarını iptal ederken, ilk kez yapılması planlanan geniş kapsamlı bir sınavı daha iptal ettiğini açıkladı. Bakanlık sınav sorularının sızdırılması hakkında acil bir soruşturma başlatırken geçtiğimiz Cumartesi günü 6. sınıf öğrencilerine okutulan İslami Bilgiler dersinin sınavlarını iptal ederek yeni bir sınav tarihi belirlemek zorunda kaldı.

Bakanlar Kurulu kriz masası oluşturdu

Bakanlar Kurulu, geçtiğimiz Salı günü kriz masası oluşturarak soruların sızdırılmasıyla ilgili çok sayıda karar aldı. Başbakan Haydar el- İbadi’nin ofisinden yapılan açıklamada, parlamentonun eğitim alanındaki yöneticilerin seçiminde mesleki standartlar belirlemek için oylama yapıldığını açıkladı. Parlamento ise, bakanlığın sınav sistemlerinin gözden geçirilmesine, modern teknolojiler kullanılmasına karar verdi.

Açıklamada parlamentonun, soruların sızdırılmasıyla ilgili soruşturmanın Eğitim Bakanlığı tarafından tamamlaması konusunda oylama yaptığı belirtildi. Ayrıca devlet ve kamu çalışanlarının denetlenmesi ile ilgili kanuni hükümler gereğince yasal önlemler konusu da ele alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi sözcüsü Sermaed Selam Lefte, yaptığı açıklamada, soruları sızdıran kaynağı ortaya çıkarmak için Irak genelinde yürütülen soruşturmanın devam ettiğini belirterek soruşturmaların belirli bölgede yapılmadığının altını çizdi.

Lefte Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Soruşturmalar tamamlandığında Eğitim Bakanlığı, soruları sızdıran kaynağı açıklayacak” dedi. Ancak Lefte, bakanlık yetkilerinin yüzde 70’nin yerel yönetime verilmesinin bu sorunun önemli nedenlerinden bir olduğunu ifade etti.

“Bakanlık mesleki standartlar koydu”

Soruların ilk kez bu yıl sızdırıldığını, bunun da bakanlık yetkilerinin yerel yönetimlere verilmesiyle eş zamanlı olduğuna dikkat çeken Lefte, “Bakanlık yerel yönetimlerdeki eğitim sorumlularına yönelik mesleki standartlar koydu. Ancak yerel yönetimler bu talimatları dikkate almıyor. Partisel nedenlerden dolayı eğitim alanına müdür ataması yapabiliyorlar” dedi.

Letfe, soruların çalınması ve sızdırılmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaklar hakkında ise, “ Bakanlığın soruların sızdırıldığını açıklamasının itibarını ve profesyonelliğini arttırması gerekiyor. Haberi reddedip soruların sızdırıldığını kabul etmeyebilirdi de. Ancak Bakanlık faillerin cezasını alması ve öğrencilerle vatandaşlara karşı dürüstlüğünü ispatlamak için soruların sızdırıldığını açıkladı.

Yerel yönetimlere geniş yetkiler tanındı

Mayıs 2017’de yapılan kanun değişikliği ile yerel yönetimlere geniş yetkiler tanındı. Temsilciler Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Hemmam Hammudi, geçtiğimiz Salı günü, Mili Eğitim Bakanı dahil olmak üzere bakanlıktaki tüm vekil ve müdürler hakkında acil soruşturma başlatılmasını talep etmişti.

Ayrıca Sadr Koalisyonu Siyasi Ofis Yetkilisi Ziya el-Esedi, sınav sorularının sızdırılmasının ardından Eğitim Bakanı ve vekillerden istifa etmelerini, Başbakan’dan ilgili kişiler hakkında soruşturma yürütülmesini talep etti.

Irak’ta eğitim sorunu büyüyor

Irak’ta hakim olan kötü yönetim ve yolsuzluğun bir neticesi olarak eğitim sektörünün onlarca yıldır büyük sorunlar yaşadığına işaret ediliyor. Resmi kaynaklar, ülkenin 5 binden fazla ilkokul ve liseye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Okul sayısının yetersizliği 2- 3 okulun aynı binada eğitim vermesine neden oldu. Ayrıca bir sınıfta eğitim gören öğrenci sayısının 40 ila 50 arasında değiştiği bildiriliyor.

(Şarku'l Avsat)