Irak Mahkemesi’nden Belçika vatandaşı DEAŞ’lı için idam kararı

Irak Merkezi Ceza Mahkemesi, bugün, Fas asıllı Belçika vatandaşı bir DEAŞ militanı hakkında asılarak idam edilmesi kararını verdi.

1988 yılında doğan Tarık Cadun, örgüte 2014 yılında katılmıştı. Ebu Hamza el-Belçiki ismiyle bilinen Cadun, örgüt adına yayınladığı videolarda Fransa ve Belçika’da terör eylemleri çağrısı yapmıştı. Cadun, 10 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilen son mahkeme celsesinde, yaptıklarından dolayı pişman olduğunu söyleyerek, beraat talep etmişti. Mahkeme heyeti ise Belçika’dan diplomatik temsilcilerin de oturuma katılması davayı ertelemişti.

Bugün gerçekleştirilen ve yalnızca 10 dakika süren mahkeme celsesinde Hakim, Cadun hakkında terörle mücadele yasasının dördüncü bendine dayanarak, terör saldırılarına katılma suçlamasıyla idam cezası verdi. Bununla birlikte, sınırı ihlal etme suçlamasıyla Cadun’un 3 yıl hapsine ve 2 bin 500 dolar para cezasına çarptırılması kararlaştırıldı.

Karar, 30 gün içinde temyize götürülebilir.

Fas asıllı Tarık Cadun, daha önce örgüt adına yayınladığı videoda, Fransa ve Belçika’da büyük saldırılar düzenlenmesi çağrısı yaparak iki ülkeyi tehdit etmişti.

Mahkeme oturumlarında, 2015 yılında Türkiye üzerinden Irak’a gittiğini itiraf eden Cadun, Irak’ta Tikrit, Ramadi ve Ninova ile Suriye’de Kobani’deki çatışmalara katıldı. Thouraya adında Fransız bir kadınla evli olduğunu ve iki çocuğu olduğunu belirten Cadun, eşinin Fransa’ya döndükten sonra gözetim altına alındığı bilgisini verdi.

DEAŞ terör örgütü içinde militan eğitimi gibi görevler üstlenen Cadun, Irak’ın batısındaki Ramadi kentinde yaşanan çatışmalarda bir havan topunun yakına düşmesi sonucunda yaralanarak esir düşmüştü.

Yargı kaynaklarının AFP’ye verdiği bilgiye göre, Irak’ın başkenti Bağdat’taki mahkemeler, bugüne kadar 300 DEAŞ teröristi hakkında idam kararı verdi.