Irak Başbakanı Kazımi: Amerika'nın askerine ihtiyacımız yok

Irak Başbakanı Kazımi, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'la gerçekleştireceği görüşme öncesinde konuştu. Kazımi, ülkesinin DEAŞ ile mücadele için artık ABD askerlerine ihtiyacı olmadığını belirtti.

AP

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, bugün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'la görüşecek. Görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Kazımi, "ülkesinin ABD askerlerine ihtiyacı olmadığını" belirtti.

Associated Press'te (AP) yer alan habere göre, Irak Başbakanı Kazımi, Irak'ın Amerika'dan eğitim ve askeri istihbarat desteği isteyeceğini belirtti.

Amerikan askerlerinin ne zaman çekilmesi gerektiğine dair bir tarih vermeyen Kazımi, Irak güvenlik güçlerinin Amerika liderliğindeki koalisyon askerleri olmadan artık ülkeyi savunabilecek güçte olduğunu belirtti.

Herhangi bir çekilmenin "Irak güçlerinin ihtiyacına göre şekillenmesi gerektiğini" belirten Kazımi, çekilme takviminin Washington'daki müzakerelerde netleşeceğini ifade etti.

Seçim yaklaşıyor, süreç zorlaşıyor

Irak'ta militan grupların roket saldırıları aralıklarla devam diyor. Ülkedeki bir dizi hastane yangınında onlarca kişinin hayatını kaybetmesi de Mustafa Kazımi'yi zor durumda bırakmış durumda. Ülkedeki erken seçimlere de 3 aydan az bir süre kalması Washington ziyareti öncesi Irak Başbakanı üzerindeki baskıyı artırıyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, 2011 yılında Irak'taki bütün Amerikan askerlerini geri çekmiş, ancak DEAŞ tehdidi üzerine 2014 yılında bu ülkeye yine asker göndermişti.