iPhone telefonu olanlara şok: Tüm Avrupa'da yasaklanabilir

Belçika, Almanya ve Hollanda'daki düzenleyiciler, Fransa'nın radyasyon korkusu nedeniyle iPhone 12 satışlarını yasaklamasının Avrupa çapında etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

Aksam.com.tr

Ülkenin Ulusal Frekans Ajansı (ANFR) Salı günü yaptığı açıklamada, yapılan testlerde yasal sınırın yüzde 40 üzerinde elektromanyetik radyasyon tespit edilmesinin ardından, düzeltici güncellemelerin işe yaramaması halinde Apple'ın Fransa'daki tüm iPhone 12 telefonlarını geri çağırmak zorunda kalacağını söyledi.

Çarşamba günü Hollanda dijital gözlemcisi ANFR raporunu incelediğini ve ABD'li teknoloji devinden bir açıklama beklediğini söyledi.

"Bir norm aşılmıştır. Neyse ki akut bir güvenlik riski yok ama çok kısa bir süre içinde üreticiyle görüşeceğiz," diyen Nederlandse Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) müfettişi Angeline van Dijk, Hollanda gazetesi Algemeen Dagblad'a konuştu.

"Hollanda cep telefonlarının güvenli kullanımına en az Fransa kadar önem veriyor. Cep telefonları Avrupa normlarına uygun olmalıdır."

Belçika ve Almanya Perşembe günü kendi açıklamalarını yaptı ve ağ düzenleyicileri Fransız prosedürünün tüm Avrupa için yol gösterici bir işleve sahip olabileceğini söyledi.


Apple için kartopu etkisi olabilir

Fransa'nın dijital ekonomiden sorumlu küçük bakanı Jean-Noel Barrot Salı günü yaptığı açıklamada ANFR'nin verilerinin diğer AB üye ülkeleriyle paylaşılacağını ve bunun Apple için bir "kartopu etkisi" yaratabileceğini söyledi.

Fransız Le Parisien gazetesine verdiği demeçte "Apple'ın iki hafta içinde yanıt vermesi bekleniyor" dedi.

"Eğer bunu yapmazlarsa, piyasadaki tüm iPhone'ların geri çağrılmasını emretmeye hazırım. Kural, dijital devler de dahil olmak üzere herkes için aynıdır."

iPhone 12 serisi akıllı telefonlar, Salı günü iPhone 15'in tanıtılmasının ardından zaten üretimden kaldırılacaktı, bu da herhangi bir satış yasağının Apple'ın telefon satışları üzerinde önemli bir etkisi olmayacağı anlamına geliyor.

Ancak bir çözüm bulunamazsa, kıta çapında bir geri çağırmanın dünyanın en zengin şirketi için önemli etkileri olacaktır.